BURNA REAKCIJA

Ljutiti ruski veleposlanik prekinuo virtualni sastanak UN-a: ‘Uklonite zastavu Kosova!‘

Virtualni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakratko je jučer prekinut nakon što je Rusija prosvjedovala
Donika Gervalla, ministrica vanjskih poslova Kosova (u posljednjem kvadratu na fotografiji, dolje desno)
 Screenshot YouTube

Virtualni sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda nakratko je jučer prekinut nakon što je Rusija prosvjedovala jer se iza kosovske predstavnice vidjela zastava Kosova.

"Osam od 15 država članica Vijeća sigurnosti ne priznaju Kosovo kao samostalnu državu", objasnio je ruski ambasador pri UN-u, Dmitrij Polianskij, tražeći da se zastava ukloni.

UN-ovi sastanci su od početka pandemije praktički isključivo virtualni i kako je kasnije komentirao britanski predstavnik, to nije prvi put da je iza kosovske predstavnice u kadru bila zastava. No, ovaj put ruski je veleposlanik odlučio zaustaviti sastanak dok se problem ne riješi.

Problem je pritom bila samo zastava kao "neprikladna", rekao je Polianskij, kojem nije smetalo da Donika Gervalla, ministrica vanjskih poslova Kosova, sudjeluje u raspravi.

Predsjedavajući sastankom, vijetnamski ambasador Dang Dinh Quy, prekinuo je javni dio sastanka i u privatnosti raspravio s prisutnima problem.

Nakon 45 minuta nastavljena je javna rasprava i tada je rečeno kako zastavu ne treba uklanjati jer je riječ o virtualnom sastanku i pozadina iza sudionika nije važna.

Ruski veleposlanik Polianskij bio je ljutit, nazivajući to manjkom poštovanja.

Rusija, baš kao i Kina, jedna je od zemalja koje nisu formalno priznale Kosovo kao neovisnu državu. Priština je svoju samostalnost proglasila 2008. godine. Na sesijama u UN-ovom sjedištu u New Yorku predstavnici zemalja govore bez zastava svojih zemalja iza sebe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:40