ŠOK U RUSIJI

Lociran nestali potpredsjednik Gazprombanka: ‘Na ratištu sam, ostajem do ukrajinske pobjede!‘

‘Iako sam po nacionalnosti Ukrajinac, zaslužan sam za agresiju. Sramim se, kajat ću se do kraja života‘

Igor Volobuev

 Profimedia, Afp

Gazprombank je trebala biti financijska institucija koja bi omogućila Rusiji da joj kupci iz EU plaćaju plin u rubljama. “Natjerati zapadne zemlje da plaćaju u rubljima ublažilo bi utjecaj sankcija na ruske strane rezerve i ojačalo rubalj”, tumačio je Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je 31. ožujka potpisao odluku kojom se od stranih kupaca zahtijeva da od 1. travnja plaćaju u rubljima za ruski plin ili im prijeti obustava ugovora. Odluka predviđa da Gazprombank bude posrednik u trgovini plinom. Strani kupac bi bio dužan prebaciti devize na jedan poseban, tzv. "K", račun u banci. Gazprombank bi tada kupovao rublje u ime kupca plina kako bi prebacio rublje na drugi poseban račun "K", stoji u odluci.

Gazprombank je krunski dragulj ruske financijske industrije, treća banka po imovini, pa je razumljivo da je Moskva šutjela o velikoj sramoti.

Igor Volobuev, potpredsjednik Gazprombanke, napustio je 2. ožujka Rusiju i pridružio se obrani Ukrajine. Rođen je u oblasti Sumi u Ukrajini, a odlazeći je poručio da želi "oprati svoju rusku prošlost" i da planira ostati u Ukrajini "do pobjede", prenio je britanski Express. Rusku je agresiju opisao međunarodnim zločinom, ali i napravio korak dalje. Tvrdi da su za međunarodni zločin odgovorni Putin, ruske vlasti, ali i ruski narod. "Ne ubija Putin Ukrajince, ne krade wc školjke, nije Putin taj koji siluje žene. To je ruski narod”, rekao je bivši ruski bankar, a sad ukrajinski branitelj. Ruske snage ubile su mu oca koji je, priča, proveo mjesec dana u hladnom podrumu.

image

Igor Volobuev

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Ruski portal Meduza donosi i druge detalje, primjerice Volobuev nije otkrio kako je s ruskom putovnicom ušao u Ukrajinu, ali je pojasnio da je put vodio preko Turske, Latvije i Poljske, a trenutno se nalazi u Kijevu. Odluka o napuštanju Rusije počela je klijati nakon aneksije Krima 2014. godine, a kad je počela agresija nije više mogao čekati.

Nitko nije znao da je napustio Rusiju, a kad se otkrilo počela je potraga za njim te se odmah otvorila priča o tome kako u “Ukrajini prodaje tajne o radu Gazprombanke”. Ne zna je li protiv njega pokrenut kazneni postupak u Rusiji.

“Moj povratak je pokora”, priča Volobuev. “I ja sam, iako sam po nacionalnosti Ukrajinac, također zaslužan za to (agresiju). Sramim se toga, kajat ću se do kraja života, jer imam dvostruku odgovornost – nisam samo Rus. Ovdje sam rođen, živio sam ovdje (u Ukrajini) 18 godina, tako da sam odgovoran dvaput i triput”, rekao je bivši potpredsjednik Gazprombanke. I dodao da nije pobjegao jer mu je život bio u opasnosti.

image

Igor Volobuev

Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Komentirao je i smrt Vladislava Avaeva, još jednog bivšeg potpredsjednika Gazprombanke i Sergeja Protosenija, bivšeg menadžera Novateca. Izjavio je da ne vjeruje u samoubojstva, a smrt Avaeva i njegove obitelji smatra insceniranom. “Ne znam što je Avaev radio, nikad ga nisam poznavao i nisam čuo ništa o njemu prije. Također znam da je u vrijeme njegovog navodnog samoubojstva bio prvi potpredsjednik Gazprombanke. Ne vjerujem da je mogao ubiti ženu i kćer, mislim da je to inscenacija. Zašto? Teško je reći. Možda je nešto znao i predstavljao nekakvu opasnost - rekao je Volobuev.

Volobuev smatra da rat između Rusije i Ukrajine traje već 20 godina, a počeo je ekonomskim pritiskom. “Zadatak je bio vezati Ukrajinu uz Rusiju poput Bjelorusije. Bio je to dio rata. Moram priznati da sam sudjelovao u tim plinskim ratovima dok sam radio u Gazpromu. Prvi plinski rat bio je na prijelazu 2005.-2006., drugi - 2008.-2009.", rekao je u intervjuu za Liga.net koji Meduza prenosi.

Tijekom tih ratova Ukrajina je bila diskreditirana u očima europskih potrošača kao pouzdan dobavljač plina, što je Rusiji i Gazpromu omogućilo da ponude opskrbne rute koje zaobilaze Ukrajinu, tumači.

Prema Volobuevu, informacijski rat protiv Ukrajine vodio je Aleksej Gromov, zamjenik šefa ruske predsjedničke administracije. “Gromov je glavni kardinal u sjeni (siva eminencija) koji upravlja informacijskom politikom u Ruskoj Federaciji, a posebno informacijskom politikom Gazproma. U tom smislu Gazprom nije bio generator ideja, bio je izvršitelj, a svi su zadatci dolazili odozgo. Zadaće sam dobivao od tajnika Gazproma Sergeja Kuprijanova”, rekao je bivši potpredsjednik Gazprombanke.

Volobuev shvaća da nije dobrodošao u Ukrajinu i da možda neće biti prihvaćen. “Razumijem da sam došao prekriven govnima i nemam pojma mogu li se u potpunosti oprati. Ali iznutra sam čist. Hoće li me domovina prihvatiti? Ne znam. Razumijem da su šanse male. Imam suce - moja obitelj, vi, ljudi koji će proći pokraj mene ulicom. Mogu mi pljunuti u lice, a ja ću znati zašto. Razumijem da će biti jako teško i razumijem da sam to zaslužio”, rekao je završavajući intervju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2023 13:15