ŠRI LANKA

Locirana crna kutija broda X-Press Pearl punog kemikalija i plastike koji tone u Indijskom oceanu

Šrilankanske vlasti nadaju se da će doznati iz nje doznati detalje o kretanju broda i njegovim komunikacijama s lukom u Colombu
Tegljač nizozemske tvrtke SMIT vuče teretni brod X-Press Pearl
 ISHARA S. KODIKARA/AFP

Locirana je crna kutija broda punog kemikalija i plastike koji tone kod odbala Šri Lanke, rekli su u nedjelju dužnosnici dok istražitelji pokušavaju utvrditi što je izazvalo požar u plovilu.

Snimač podataka o putovanju (VDR), poznat i kao pomorska crna kutija, omogućuje istražiteljima da razmotre postupke i upute prije nesreće.

Šrilankanske vlasti izjavile su kako se nadaju da će VDR pružiti detalje o kretanju broda i njegovim komunikacijama s lukom u prijestolnici Colombu, gdje je trebao pristati.

"Mornarica je omogućila tehničarima uklanjanje VDR-a s mosta koji je još uvijek iznad razine mora", rekao je AFP-u glasnogovornik mornarice Indika de Silva.

Teretni brod X-Press Pearl, registriran u Singapuru, polako tone u Indijskom oceanu od srijede nakon što je gorio gotovo dva tjedna.

Brod koji je prevozio 25 tona dušične kiseline i ogromnu količinu plastičnih sirovina, plovio je za Colombo iz Gujarata u Indiji.

Šrilankanski dužnosnici su rekli da je curenje kiseline od 11. svibnja možda izazvalo požar. Luke u Kataru i Indiji odbile su istovariti dušičnu kiselinu koja je curila, dodali su.

Vlasti se pripremaju za moguće izlijevanje nafte nakon što je krma potopljena no zasad nema znakova curenja.

Tone granula mikroplastike s broda preplavile su 80 kilometara dug dio plaže koja je zbog toga zatvorena za stanovnike. Ribolov na tom području je također zabranjen.

Šrilankanski ekolozi tužili su u petak vladu i brodske operatore zbog toga što nisu spriječili "najgoru morsku katastrofu" u povijesti zemlje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. srpanj 2022 02:14