MIKROFONI UTIHNULI

Lokali za karaoke na koljenima: ‘Imam gubitak od 120.000 eura, pet obitelji ovisi o meni‘

Sada možemo promijeniti licencu i otvoriti lokal kao mjesto sa sendvičima no tako ne možemo biti konkurentni, kaže jedan od vlasnika
Ilustracija
 Greg Balfour Evans/Alamy/Profimedia

Mikrofoni u 400 lokala za pjevanje karaoka u Španjolskoj utihnuli su nakon što je u zemlji zabranjena noćna zabava zbog koronavirusa pa je budućnost ovog oblika pjevanja u javnosti neizvjesna, upozorila je tamošnja udruga karaoka.

Oko 75 posto lokala s karaokama "na rubu je stečaja", a preostalih 25 posto je zauvijek zaključalo vrata, podatak je španjolske Udruge proizvođača i poduzetnika Karaoka (APEK).

Prihod takvih lokala 90 posto je manji u odnosu na 2019. godinu pa su njihovi vlasnici očajni.

La Gramola, lokal u gradu Murciji, jedan je prostora koji je zatvoren još od ožujka kada je vlada uvela izvanredno stanje u Španjolskoj.

"Nastavi li se ovakva situacija nakon Božića, više nećemo moći izdržati. Imam gubitak od 120.000 eura, pet obitelji ovisi o meni, a računi mi se gomilaju", rekao je José Gómez, vlasnik La Gramole, za španjolsku javnu televiziju RTVE.

La Gramola, otvorena prije 29 godina, jedan je od najstarijih lokala s karaokama u Španjolskoj.

Karaoke, pjevanje u javnosti uz glazbenu pratnju sa snimke, nastalo je 1970-ih godina u Japanu. U prijevodu s japanskog znači "prazan orkestar" ili "bez instrumenata".

Kasnije se proširilo svijetom te je popularno u Španjolskoj koju su do ove godine posjećivali milijuni turista, a kafići i diskoteke bili su otvoreni čitavu noć. Sada je, međutim, od ponoći na snazi policijski sat pa se svi ugostiteljski objekti zatvaraju u 23.30 sati.

"Mogli smo biti otvoreni samo mjesec i pol dana nakon prvog 'lockdowna', u lipnju, no ljudi se nisu usudili ulaziti zbog straha od zaraze", kaže Gómez.

"Jedino što sada možemo učiniti jest promijeniti licencu i otvoriti lokal kao mjesto sa sendvičima no tako ne možemo biti konkurentni", dodaje.

Steriliziranje mikrofona

Španjolska udruga karaoka traži pomoć vlasti. Traže konkretnu financijsku pomoć te izjednačavanje njihove aktivnosti s onom kulturnih događanja. Tvrde i da mnoge od 17 autonomnih pokrajina ne dopuštaju otvaranje karaoka lokala premda su uveli izvanredne mjere sigurnosti.

"Predložili smo steriliziranje mikrofona s UVC svjetlom nakon svake izvedbe, korištenje navlaka za jednokratnu upotrebu i pregrada kojima bi se osiguravala fizička distanca", kaže Carlos Hurtado, predsjednik udruge.

"Ako je dopušteno održavanje koncerata onda bi trebalo dopustiti i održavanje karaoka. Jedina je razlika što naša publika, odnosno pjevači, nisu profesionalci. Rizik da se netko zarazi jednak je onome kao kada boravite u kavani kazališta", dodaje.

Tvrdi da je zabava koju nude "mirna" jer gosti na pozornici pjevaju pjesmu prateći tek riječi koje se pojavljuju ispisane na ekranu.

U lokalu Cheers Karaoke u Madridu obično se čuje lagana melodija romantičnih balada Nina Brava iz vremena od 1969. do 1973. godine, no posljednjih mjeseci i ona je utihnula.

"Radimo na minimumu s prihodom od oko pet posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine", kažu ondje.

Za stolovima smije sjediti najviše šest osoba, uz međusobni razmak, kao i uz razmak od ostalih stolova. Piće se ne smije konzumirati na šanku. Ne pjeva se niti pleše.

"U 23.30 sati zatvaramo kako bi posjetitelji stigli doma do ponoći kad počinje policijski sat", napominju.

Otpušteno 80 posto radnika

Cheers Karaoke i dalje nosi to ime premda već dugo ondje nema karaoka. To je sada samo običan kafić. Vlasti pokrajine Madrida omogućile su diskotekama i lokalima za noćnu zabavu pretvaranje u obične kafiće kako bi mogli ostati otvoreni preko dana.

Karaokemedia, kompanija koja lokalima dostavlja katalog pjesama za izvedbu, otpustila je 80 posto zaposlenika.

"Mi smo španjolska kompanija sa sjedištem u Albaceteu no svjetski smo lider u distribuciji glazbenog softvera", kaže njezin direktor Hurtado, ujedno predsjednik udruge karaoka u Španjolskoj. Napominje kako im poslovanje postaje neodrživo, kao i lokalima s kojima surađuju.

"Nastavi li se ova situacija karoke će zauvijek nestati", upozorava. "Kasnije će nam nedostajati mjesta za pjevanje".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:40