ISPOD RADARA

London, Berlin i Washington ‘zaledili‘ Beograd u jednom potezu: Vučić je dobio jasno upozorenje!

Ono što je zanimljivo jest podatak da su dronovi snimali pripreme za napad koje su se odvijale u Srbiji

Milan Radoičić

 /Screenshot/

Sve je više materijala vezanog za nedavni teroristički napad na Kosovu, u kojem su ubijeni jedan policajac i četvorica napadača. Sada je istupio i kosovski premijer Albin Kurti, koji je ustvrdio da u Prištini imaju dokaze da se radilo o pokušaju Srbije da zauzme četiri općine na sjeveru Kosova.

"Na temelju dokumentacije koju je oduzela kosovska policija, potvrđeno je da je teroristički napad bio dio većeg plana za aneksiju sjevera Kosova putem koordiniranog napada na 37 različitih položaja. Uslijedilo bi uspostavljanje koridora prema Srbiji, kako bi se omogućila opskrba oružjem i trupama", napisao je Kurti na platformi X, donedavnom Twitteru.

Na jednoj slici vide se "teroristi koji su izveli napade", a "trenirali su u Pasuljanskim livadama, jednoj od ključnih baza Vojske Srbije, četiri dana prije napada. Ostale vježbe su se odvijale u bazi Kopaonik. Napadi su uživali punu podršku i planiranje srpske države", napisao je Kurti na X-u.

Policija Kosova bila je objavila snimke na kojima se također vidi vojna obuka napadača na teritoriju Srbije i vojnom poligonu srbijanske vojske, a utvrđeno je i da dio otkrivenog oružja ima izravnu vezu s Vojskom Srbije. Xhelal Svecla, ministar unutarnjih poslova Republike Kosovo, izjavio je na konferenciji za novinare da je Srbija više puta pokušala reći da nema nikakve veze s ovim napadom, ali da snimke koje su objavili Albanci dokazuju da su pripreme, obuka i vježbe ove skupine izvedene u vojnoj bazi za obuku kod Jagodine, kao i na Kopaoniku.

Ono što je zanimljivo jest podatak da su dronovi snimali pripreme za napad koje su se odvijale u Srbiji. A to znači da špijunski dronovi prilično lako lete nad Srbijom, jedino nije poznato jesu li pripadali kosovskim vlastima ili možda nekoj zapadnoj državi, koja ovim dokaznim materijalima poručuje režimu Aleksandra Vučića da se ne igra s vatrom i ne izaziva sukob širih razmjera.

U tom kontekstu treba gledati upozorenja Beogradu da povuče vojne snage koje je poslao blizu Kosova upućena iz Washingtona, Londona i Berlina.

Ministar Svecla je izjavio da su se napadači na Banjsku pripremali u trenažnim centrima Srbije. "U ovoj su obuci sudjelovali predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar obrane Srbije Miloš Vučević i načelnik Komande Kopnene vojske Milan Mojsilović. Vučić je pokušao sakriti činjenicu da je Srbija umiješana u organizaciju ovog napada", rekao je kosovski ministar u povodu javne prezentacije zaplijenjenih snimaka, iako, zapravo, nema materijalnih dokaza da su Vučić, Vučević i Mojsilović, osobno prisustvovali obuci terorističke skupine.

No, mnogo je toga snimljeno. Prve snimke od 26. kolovoza 2023. prikazuju slike s Kopaonika u Srbiji, odnosno odmarališta i hotela Grey u vlasništvu Milana Radoičića. Snimke od 2. rujna ove godine također su s Kopaonika, u blizini prostora u vlasništvu Milana Radoičića, i prikazuju testiranje odjeće koja je protiv termalnih kamera.

Pokazane su i snimke završne vježbe grupe koju je Kosovo nazvalo terorističkom na poligonu srbijanske vojske Pasuljanske livade. Prema snimcima od 20. kolovoza 2023., čini se da su provodili operativno-taktičke vježbe za napade, podijeljene u nekoliko skupina, u različitim smjerovima opremljene dugim oružjem i vojnom opremom. Snimljena su i motorna vozila, na snimcima se vidi da je grupa simulirala napad, a simulirano je i ranjavanje pripadnika terorističke grupe, kao i pružanje prve pomoći. U videu od 20. rujna 2023. prikazana je snimka grupe koja je naišla na otpor te je simulirana podrška oklopnim vozilima Humvee. U sklopu ove vojne vježbe terorističke skupine vide se i vozila Humvee, a sumnja se da je u istoj vježbi korišteno i jedno od vozila koje je kosovska policija zaplijenila u terorističkom napadu 24. rujna 2023. godine.

Milan Radoičić, koji je bio potpredsjednik Srpske liste i blizak suradnik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, priznao je da je organizirao skupinu. SAD i Njemačka pozvali su Srbiju da prestane gomilati trupe na granici s Kosovom i da ih povuče u unutrašnjost Srbije. O gomilanju trupa izvijestile su i kosovske sigurnosne agencije. Vučić je opovrgnuo umiješanost, a u ponedjeljak je srpski direktor Ureda za Kosovo Petar Petković pokazao i fotografiju jednog od ubijenih Srba na osnovu koje su stručnjaci iz Srbije utvrdili da je navodno ubijen "licem u lice", dok je ležao ranjen. Petković je posegnuo za spinom i, umjesto da objasni kako to da su Radoičić i ekipa obučavani u Srbiji, ponovio klasičnu beogradsku priču prema kojoj Kurti terorizira kosovske Srbe, zatraživši usto da Eulex preuzme ovlasti na sjeveru Kosova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 06:31