‘OVO JE VRH SANTE LEDA‘

London gubi živce, zavladala je opća panika: ‘Rusi su identificirali najslabiju kariku!‘

‘London nije spreman za scenarij s velikim brojem žrtava ukoliko u Europi izbije širi sukob, pišu Britanci

David Cameron, arhivska fotografija

 Justin Tallis/Afp/Profimedia/Justin Tallis/afp/profimedia

Curenje informacija iz njemačke vojske koje je dovelo opasnost i britanske snage, moglo bi biti samo vrh sante leda, upozorio je u ponedjeljak navečer bivši šef njemačke obavještajne službe. August Hanning je, naime, ocijenio da je više tajni NATO-a možda ugroženo nakon što je Rusija presrela i objavila video poziv u kojem se otkrivaju vojne informacije. "Ovo curenje možda je samo vrh sante leda", rekao je on za Bild, kako navodi u svojoj analizi britanski The Telegraph.

U ponedjeljak su izvori ustvrdili da je Rusija identificirala Njemačku kao "najslabiju kariku" u NATO-u i da koristi Olafa Scholza kao "korisnog idiota", navodi se dalje. Njemački kancelar bio je pod velikim pritiskom u ponedjeljak nakon što su njemačkih zračnih snaga slučajno otkriveni detalji o britanskim "snagama na terenu" u Ukrajini u neosiguranom videokonferencijskom pozivu.

image

Olaf Scholz

Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron otputovat će u četvrtak u Berlin na sastanak sa svojim njemačkim kolegom, na kojem se očekuje da će se govoriti o curenju informacija. Britansko ministarstvo vanjskih poslova pokušalo je smiriti strasti oko mogućeg sukoba. "Bit će detaljnih rasprava o oba velika pitanja u ovom trenutku - Ukrajini i Gazi", kako je priopćeno.

Prošlog je tjedna Scholz sugerirao da su pripadnici britanskih snaga pomagali u ukrajinskom ispaljivanju krstarećih projektila, zbog čega je Kremlj ustvrdio kako zapadni saveznici započinju rat s Rusijom.

‘Najslabija karika‘ i ‘korisni idiot‘

U video pozivu koji je procurio, čelnik njemačkih zračnih snaga (Luftwaffe) rekao je da Velika Britanija "ima nekoliko ljudi na terenu (koji djeluju) u odgovoru", što sugerira jedinice raspoređene duboko u Ukrajini. Vojni stručnjaci upozorili su da ovo curenje informacija dovodi britanske snage u opasnost, budući da se prije pretpostavljalo kako je njihova uloga na terenu bitno ograničena.

Ruski propagandisti emitirali su presretnuti videokonferencijski razgovor između časnika njemačkog ratnog zrakoplovstva, koji se odvijao putem komercijalnog softvera WebEx.

U međuvremenu, sigurnosni stručnjaci upozoravaju da London nije spreman za "scenarij s velikim brojem žrtava", ukoliko u Europi izbije širi sukob. Stručnjaci iz londonskog think tanka Royal United Services Institute (RUSI) kažu da su planovi za nepredviđene situacije neusklađeni s mogućnošću povratka stradalih britanskih vojnika i napada bliže britanskom tlu. U ponedjeljak, Christian Lindner, Scholzov koalicijski partner, rekao je da je curenje videa "poziv na buđenje" za Njemačku. Čelnik Stranke slobodnih demokrata ocijenio je da je Vladimir Putin ciljao na Njemačku.

image

Prosvjednici u Njemačkoj traže isporuku projektila Taurus Ukrajini

Odd Andersen/Afp

​Britanska vlada opisala je njemačko odavanje britanskih vojnih tajni kao vrlo ozbiljnu stvar. "Što još više zabrinjava, Rusija je identificirala Njemačku kao najslabiju kariku u savezu, a Scholza kao ‘korisnog idiota‘ da bi izbacila Njemačku iz igre. I oni (Rusija) možda nisu u krivu, s obzirom na način na koji on pozicionira Njemačku i svoju stranku u ovoj raspravi", rekao je jedan diplomatski izvor. Bivši britanski ministar obrane Ben Wallace ranije je upozorio da ruski agenti imaju uporište unutar sigurnosnih službi te zemlje.

Audio snimka koja je procurila objavljena je u trenutku sve jačih političkih sukoba u Berlinu u vezi isporuke krstarećih projektila Taurus Ukrajini. Scholz je pod pritiskom i u zemlji i u inozemstvu da se uskladi s britanskim i francuskim donacijama raketa Storm Shadow/SCALP. On ustraje na tome da bi takav potez njegovu zemlju uvukao u izravan rat s Moskvom. Audio isječak koji je procurio sadrži raspravu o tome hoće li njemačke snage biti potrebne na terenu da pomognu ukrajinskim snagama u upravljanju projektilima.

Čini se da su dužnosnici na konferencijskom pozivu također razgovarali o tome može li Kijev koristiti to precizno oružje za napad na Kerčki most, koji povezuje okupirani Krim s ruskim kopnom. Dmitrij Peskov, glasnogovornik Kremlja, ocijenio je da curenje informacija "još jednom potvrđuje da su zemlje kolektivnog Zapada uvučene u sukob oko Ukrajine". Rekao je i da to također pokazuje kako je "više nego očito" da Njemačka "raspravlja o značajnim i specifičnim planovima za napad na ruski teritorij". Njemačka je, pak, tvrdnju Moskve da priprema udar na Rusiju odbacila kao "apsurdnu propagandu".

‘Nastavljamo dalje‘

Glasnogovornik britanskog premijera Rishija Sunaka rekao je da curenje informacija neće odvratiti britansku potporu Ukrajini i njezinoj suradnji s Njemačkom. Upitan o kršenju pravila sigurnosti - jednom od najgorih u Berlinu od završetka ‘Hladnog rata‘ - glasnogovornik britanskog premijera rekao je da je to stvar koju Njemačka treba istražiti, a da je Scholz o tome rekao što je rekao.

"Mislim da je rekao da se očito radi o vrlo ozbiljnoj stvari i da se zato sada vrlo pažljivo istražuje stvar. Ujedinjena Kraljevina je bila prva koja je s naše strane Ukrajini isporučila rakete dugog dometa za precizne udare i želimo ohrabriti svoje saveznike da učine isto. Od samog početka smo bili jasni da će Ujedinjena Kraljevina pružiti Ukrajini potrebnu pomoć, uključujući i smrtonosnu potporu, kako bi se obranila i povratila svoj suvereni teritorij", rekao je on.

Glasnogovornik je odbio otkriti postoje li planovi za ograničavanje razmjene obavještajnih podataka s Berlinom i rekao je da incident "treba istražiti Njemačka". "Šire gledano, imamo dugogodišnje i vrlo bliske obrambene odnose s Njemačkom, dva smo najveća pružatelja vojne pomoći Ukrajini i nastavit ćemo raditi zajedno kako bismo podržali Ukrajinu u njezinoj obrani od Rusije", dodao je.

Izvori iz Europske unije navode da su obavještajne prakse europskog bloka pod stalnim nadzorom zbog prijetnje od ruskih napada. "Ne komentiramo obavještajna pitanja", rekao je, pak, dužnosnik NATO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 17:15