ODVAJANJE

London i Edinburgh umanjuju rizik od pravne bitke oko neovisnosti Škotske

Stranke koje zagovaraju neovisnost osvojile su većinu u škotskom parlamentu na izborima u četvrtak
Nicola Sturgeon 
 Andy Buchanan/AFP

Britanski i škotski političari u nedjelju su umanjili rizik od pravne bitke oko toga može li Škotska održati novi referendum o neovisnosti, ali su malo razjasnili kako će London i Edinburgh rješavati razlike po tom pitanju.

Stranke koje zagovaraju neovisnost osvojile su većinu u škotskom parlamentu na izborima u četvrtak, a prva ministrica Nicola Sturgeon rekla je da je time dobila mandat da nastavi s planovima za novi referendum o neovisnost jednom kad se okonča pandemija covida-19.

Škotska nacionalna stranka (SNP) osvojila je 64 mjesta u parlamentu, objavilo je u subotu navečer Izborno povjerenstvo u Edinburghu, ali nema apsolutnu većinu od 65 zastupnika.

Međutim, s obzirom na to da su Zeleni, koji također pozivaju na neovisnost Škotske, osvojili osam mjesta, stranke koje se zalažu za neovisnost imaju očitu većinu.

Britanski premijer Boris Johnson i njegova Konzervativna stranka, koja je u oporbi u Škotskoj, snažno se protivi referendumu i tvrdi da je to pitanje riješeno 2014. godine kada je 55 posto Škota glasalo protiv neovisnosti, a 45 posto za.

Johnson i Sturgeon razgovarali su u nedjelju i složili se da je njihov neposredni fokus bio na "zajedničkom radu na oporavku od pandemije", priopćio je Downing Street, a u priopćenju se ne spominje pitanje neovisnosti Škotske.

Kako rastu nagađanja da će britanska vlada otići i na sud kako bi spriječila referendum, britanskog ministra Michaela Govea više puta su pitali tijekom televizijskih intervjua u nedjelju kako će London riješiti škotsko pitanje.

Odbio je otkriti detalje tvrdeći da Škoti žele da se političari fokusiraju na pitanja poput oporavka od pandemije i kako riješiti probleme poput loših obrazovnih rezultata škotskih učenika i velike uporabe droge.

No činilo se da Gove odbacuje ideju o pravnoj bitci. Upitan je na BBC-u hoće li vlada dovesti Sturgeon na sud kako bi spriječili održavanje referenduma. "Ne, prvo što bih trebao reći - čestitke Nicoli (na njezinoj izbornoj pobjedi)", odgovorio je Gove.

Zamoljen je da potvrdi da pravne bitke neće biti. "Nećemo se tome približavati", rekao je.

Politički komentatori nemaju jedinstven stav o Goveovu odgovoru.

Sturgeon, koja se nedugo nakon Govea pojavila u istom programu BBC-a, rekla je da bi, bez obzira na to koje točno značenje ima Goveov odgovor, bilo "apsurdno i potpuno nečuveno" da britanska vlada poduzme pravne korake kako bi zaustavila referendum.

"Kad bi ovo završilo na sudu, što nije nešto što ikada želim vidjeti, to bi značilo da je konzervativna vlada odbila poštovati ​​demokratske želje škotskog naroda", rekla je Sturgeon.

Kad bi britanska vlada pokušala upotrijebiti "silu zakona" da spriječi referendum, to bi značilo da se tristogodišnja unija Engleske i Škotske više ne bi temeljila na suglasnosti, dodala je.

"Ne vjerujem da ćemo tamo stići", rekla je Sturgeon.

Prema Škotskom zakonu iz 1998., vlada u Londonu mora odobriti referendum o odvajanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva na koji Sturgeon poziva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:57