NOVI VAL COVIDA

London Indiji šalje hitnu medicinsku pomoć: ‘Zajedno ćemo pobijediti ovu strašnu bolest‘

Stotine koncentratora kisika i respiratora upravo su na putu iz Velike Britanije u Indiju, rekao je britanski premijer Boris Johnson
 Arun SANKAR/AFP

Britanska vlada u nedjelju je priopćila da će više od 600 komada opreme poslati kao hitnu medicinsku pomoć Indiji, gdje je broj zaraženih i umrlih od koronavirusa dosegao vrhunac.

"Životno važna medicinska oprema, stotine koncentratora kisika i respiratora, upravo su na putu iz Velike Britanije u Indiju", rekao je britanski premijer Boris Johnson kako bi "podupro napore za sprječavanje tragičnog gubitka ljudskih života zbog ovog strašnog virusa".

Nakon razgovora s indijskom vladom, "prva pošiljka opreme otišla je u nedjelju iz Velike Britanije i u New Delhi treba stići u utorak rano ujutro", ističe se u priopćenju.

Ministar zdravstva Matt Hancock pozvao je svjetske vlade da "zajedničkim snagama pobijede ovu strašnu bolest".

Do kraja idućega tjedna uslijedit će druge pošiljke, dodaje se u priopćenju.

Bit će ukupno devet zrakoplovnih pošiljki s 495 koncentratora kisika i 140 respiratora.

Boris Johnson u nedjelju je trebao otputovati u Indiju, no taj trodnevni posjet odgođen je zbog pogoršanja zdravstvene situacije.

EU je nešto ranije u nedjelju najavila "pomoć" Indiji putem svog Europskog mehanizma civilne zaštite. I njemačka kancelarka Angela Merkel najavila je da njezina vlada priprema žurnu pomoć, ne otkrivajući druge pojedinosti.

Indiju, koja ima 1,3 milijarde stanovnika, zahvatio je novi val epidemije covida-19. U nedjelju je prijavila gotovo 350.000 zaraženih i 2767 umrlih u zadnja 24 sata. Njezin zdravstveni sustav puca zbog velikog priljeva bolesnika za koje u bolnicama nedostaje postelja, kisika i potrebnih lijekova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:02