BREXIT

London odustaje od odredbi koje bi prekršile sporazum o razdruživanju s EU

Michael Gove, ministar zadužen za pregovore o brexitu, objavio je da je postignut načelni dogovor o svim pitanjima
Michael Gove
 Daniel Leal-olivas/AFP

Velika Britanija objavila je u utorak da će odustati od odredbi u prijedlogu zakona koje bi prekršile sporazum o razdruživanju od Europske unije, nakon što je postigla dogovor s Unijom o granici između Sjeverne Irske i Republike Irske nakon brexita.

Michael Gove, ministar zadužen za pregovore o brexitu, objavio je da je postignut „načelni dogovor o svim pitanjima, posebice kad je riječ o Protokolu o Irskoj i Sjevernoj Irskoj”.

Time je uklonjena velika zapreka u pregovorima Londona i Bruxellesa o budućim trgovinskim odnosima. Bruxelles je upozorio da sporazum o trgovini neće biti moguć ako London ne bude poštivao sporazum o razdruživanju.

Dogovor o tom pitanju, o kojem se pregovaralo odvojeno od pregovora o trgovini, osigurat će da sporazum o razdruživanju može u cijelosti stupiti na snagu 1. siječnja, rekao je potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič.

Britanija će ukinuti članke 44, 45 i 47 prijedloga zakona o unutarnjem tržištu i neće unijeti nikakve slične odredbe u prijedlog zakona o oporezivanju, objavila je britanska vlada. Te odredbe prekršile bi međunarodno pravo.

Irska vlada pozdravila je dogovor.

Protokol je dogovoren kako bi se spriječilo vraćanje fizičke granice na irskom otoku.

Sjeverna Irska njime de facto ostaje u europskoj carinskoj uniji i na jedinstvenom tržištu za robu kada 31. prosinca istekne prijelazno razdoblje i Velika Britanija definitivno napusti EU.

„Dobar napredak! Konačno će omogućiti određenu sigurnost kad je riječ o provedbi protokola za Sjevernu Irsku. Dogovoreni su praktična suradnja i fleksibilnost kako bi ljudima i poduzećima bilo što lakše”, komentirao je na Twitteru irski ministar vanjskih poslova Simon Coveney.

Neovisno o tome, pregovori o trgovinskom sporazumu nakon brexita i dalje se nastavljaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:52