NUKLEARNI SPORAZUM

London, Pariz i Berlin odbili Trumpa, ne žele da UN uvede nove sankcije Iranu

U izjavi zemalja saveznica ističe se da tri države ostaju privržene nuklearnom sporazumu s Iranom, iz kojeg je SAD istupio
 Michael M. Santiago/AFP

Velika Britanija, Francuska i Njemačka kazale su da neće poduprijeti američki zahtjev da UN ponovno uvede sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015., navodeći da to ne bi bilo u skladu s nastojanjima da se taj sporazum podrži.

- Kako bi se očuvao sporazum, pozivamo Iran da povuče sve mjere koje nisu u skladu s nuklearnim sporazumom i da se bez odgode vrati ispunjavanju obveza koje iz njega proizlaze - navodi se u zajedničkom priopćenju triju država.

U izjavi zemalja saveznica ističe se da tri države ostaju privržene nuklearnom sporazumu s Iranom, iz kojeg je SAD istupio.

Sjedinjene Američke Države službeno su u četvrtak podnijele zahtjev UN-u da se ponovno uvedu sankcije Iranu, suspendirane na temelju nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

U pismu koje je Washington uputio Vijeću sigurnosti UN-a navodi se da se Iran navodno ne pridržava tog sporazuma.

Šef američke diplomacije Mike Pompeo optužio je London, Pariz i Berlin da su "izabrali svrstati se uz (iranske) ajatolahe" umjesto uz svog saveznika SAD.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. listopad 2020 03:03