PREOKRET NA POMOLU

London popušta Bruxellesu? Britanci bi mogli revidirati prijedlog zakona koji je razljutio EU

Nije vjerojatno da će ga zakonodavci ovaj tjedan u cijelosti odbaciti, ali će izbaciti njegove najkontroverznije dijelove
Boris Johnson
 Eddie Mulholland

Velika Britanija mogla bi revidirati sporni prijedlog zakona o unutarnjem tržištu, koji je u parlamentarnoj proceduri, u sklopu dogovora s Europskom unijom o budućim odnosima nakon Brexita, prenosi Reuters pozivajući se na Bloomberg.

Prijedlog zakona omogućio bi britanskoj vladi da poništi dijelove ugovora o razdruživanju koji je sklopila s EU-om.

Britanski ministar koji nadzire pregovore o Brexitu Michael Gove razgovarat će o pitanjima koja obuhvaća taj prijedlog zakona na sastanku s potpredsjednikom Europske komisije Marošem Šefčovičem u ponedjeljak, prenio je u nedjelju Bloomberg.
Prijedlog zakona usvojen je prošli mjesec u donjem domu britanskog parlamenta, u ponedjeljak će se o njemu razgovarati u Domu lordova.

Nije vjerojatno da će ga zakonodavci ovaj tjedan u cijelosti odbaciti, ali će nedvojbeno izbaciti njegove najkontroverznije dijelove u tjednima koji dolaze, navodi Bloomberg pozivajući se na dužnosnike koji su dobro upoznati s tim pitanjem.

Prijedlogom zakona želi se zaštititi slobodnu trgovinu između četiri sastavna dijela Ujedinjenog Kraljevstva nakon što 31. prosinca istekne prijelazno razdoblje i Brexit definitivno stupi na snagu.

London je poručio da zakon neće biti potreban ako pregovori o budućim odnosima s EU-om, u prvom redu trgovini, budu uspješno zaključeni.

Gove je u nedjelju poručio da se pregovori mogu nastaviti ako EU promijeni svoj pristup.

Premijer Boris Johnson rekao je u petak da bi se Britanija trebala pripremiti za razlaz bez dogovora ako EU iz temelja ne promijeni svoje stajalište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:33