KLJUČNI DANI

London rekao Berlinu da se razlike u pregovorima s EU-om moraju brzo premostiti

Pregovarač EU-a Michel Barnier i britanski pregovarač David Frost rekli su da se lagano približavaju sporazumu uoči roka
Boris Johnson
 Aaron Chown

Britanski premijer Boris Johnson rekao je u nedjelju njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da se idućih dana mora postići napredak u trgovinskim pregovorima Britanije i EU-a i premostiti "značajne razlike", objavio je Downing Street.

Johnson je ponovio svoje uvjerenje da bi "postizanje dogovora idućih dana bilo korisno za obje strane", ali da je Ujedinjeno Kraljevstvo "također spremno za okončanje prijelaznog razdoblja na australski način".

Australija i Europska unija nemaju potpisan sveobuhvatni trgovinski sporazum, već se trgovina odvija uglavnom po pravilima WTO-a, Svjetske trgovinske organizacije.

Johnson je u subotu istu poruku poslao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu.

"Premijer je naglasio da se u narednim danima trebaju premostiti značajne razlike, osobito u području ribarstva i ravnopravnom pristupu tržištu kroz intenzivne pregovore glavnih pregovarača", priopćio je ured britanskog premijera.

Pregovarač EU-a Michel Barnier i britanski pregovarač David Frost rekli su da se lagano približavaju sporazumu uoči roka 15. listopada, iako su istaknuli da još uvijek postoje neslaganja u važnim područjima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:23