ODNIJELI OPREMU

Lopovi provalili u Putinov ‘supertajni‘ avion kojim bi trebao letjeti u slučaju nuklearnog rata

Uspjeli su ući kroz otvor za teret tog zrakoplova i uzeti 39 komada radio opreme. Još uvijek nisu uhvaćeni...
Iljušin-80 u letu uz pratnju MiG-ova 29, arhivska fotografija
 Losevsky Pavel/Alamy/Alamy/Profimedia

Lopovi su opljačkali ruski vojni zrakoplov koji bi u slučaju nuklearnog rata koristili najviši državni dužnosnici, uključujući i ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Pljačka zrakoplova Iljušin-80, mobilnog zapovjednog mjesta posebno dizajniranog za dužnosnike tijekom nuklearnog sukoba, dogodila se na aerodromu na jugu Rusije, javljaju tamošnji mediji, a prenosi The Guardian.

Lopovi su uspjeli provaliti kroz otvor za teret tog 'supertajnog' zrakoplova i uzeti 39 komada radio opreme. Još uvijek nisu uhvaćeni.

Dužnosnici ruskog ministarstva unutarnjih poslova potvrdili su da je zrakoplov u znanstveno-tehničkom kompleksu Taganrog opljačkan, no nisu službeno precizirali o kojem se zrakoplovu radi.

Ruska TV postaja Ren-TV izvijestila je da je policija u zrakoplovu pronašla otiske cipela i otiske prstiju.

The Guardian piše da Rusija ima samo četiri zrakoplova Iljušin-80 koji su posebno opremljeni za zaštitu onih koji se unutra ukrcaju u slučaju nuklearnog rata. Takav avion nema prozore kako bi se spriječilo da putnici budu zaslijepljeni atomskim eksplozijama.

U tim je zrakoplovima i posebna komunikacijska oprema za održavanje kontakta s oružanim snagama, uključujući i raketne snage osposobljene za izvođenje nuklearnih udara. Zahvaljujući posebnoj anteni na repu letjelice može održavati komunikaciju i s podmornicama naoružanima balističkim projektilima.

U slučaju takvog sukoba, očekuje se da bi se Putin i drugi politički i vojni dužnosnici ukrcali na takve avione i zapovijedali obranom države iz zraka, a u zraku bi mogli ostati i nekoliko dana (uz punjenje goriva u međuvremenu).

Rusija mnoge detalje o ovom specijalnom Iljušinu-80 drži u tajnosti, a nije poznato ni koliko bi mogla biti osjetljiva radio oprema koja je ukradena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:05