OPELJEŠEN

LOPOVI UPALI U KRALJEVU REZIDENCIJU 'Ukrali su mi moje četiri zlatne krune. Ajme, što ću sad?'

 Screenshot YouTube

Afrički kralj koji svojim kraljevstvom vlada putem Skypea, telefona i telefaksa, našao se ovih dana na meti lopova te je ostao bez svojih četiriju zlatnih kruna i drugih vrijednih predmeta.

Togbe Ngoryifia Céphas Kosi Bansah (66) vladar je područja Hohoe na jugoistoku Gane, ali već dugi niz godina živi u Njemačkoj, gdje je svojedobno otišao još kao student, a u međuvremenu se vjenčao s Njemicom Gabrielle. Njegova je uloga monarha uglavnom ceremonijalna, ali ga stanovništvo drži vrhovnim autoritetom za rješavanje međuplemenskih nesuglasica.

U svom domu u Ludwigshafenu, gradu u široj okolici Frankfurta, ima automehaničarsku radionicu, a često ostaje budan do kasno u noć kako bi putem Skypea ili drugih komunikacijskih pomagala bio u kontaktu sa svojim sunarodnjacima u Gani.

Nedavno se vratio s večernjeg izlaska da bi shvatio kako su mu u kući bili lopovi. 'Ušli su preko balkona na prvi kat, porazbijali su vitrine i sve razbacali', pojadao se u izjavi za Times i rekao da su mu, između ostalog, nestale sve četiri krune.

Iako je vrijednost kruna i ostalog ukradenog nakita procijenjena na tek oko 160.000 kuna, izbezumljeni kralj u potpunoj nevjerici kaže da su za njegovu obitelj i narod nezamjenjive.

Inače, za kralja je okrunjen 1987. godine, nakon smrti svoga oca. Dužnost je dopala njega jer jedini od trojice braće nije ljevak - njegov narod, naime, vjeruje da su ljevoruki ljudi nepošteni.

Premda živi u Njemačkoj i nema se namjeru vraćati u Ganu, sa svojim narodom ne komunicira samo kako bi presuđivao u međuplemenskim razmiricama. Diljem Njemačke organizirao je niz humanitarnih događaja, koji su ga učinili i svojevrsnom zvijezdom, a čiji je cilj prikupljanje sredstava za pomoć ljudima na području Hohoe. Dosad im je slao lijekove, organizirao je odlazak 22 liječnika koji rade u lokalnoj bolnici, a redovito im šalje i opremu za pročišćavanje vode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:20