MEMOARI

Lord Mandelson: Ako ne možeš braniti Browna, ne idi na TV

Mandelson je opisao kako ga je Gordon Brown očajnički tražio pomoć
 Reuters

LONDON - Čak i najbliži suradnici bivšega britanskoga premijera Gordona Browna bili su puno prije svibanjskih parlamentarnih izbora sigurni da će stranka s njim na čelu izgubiti, ali nitko nije bio spreman ozbiljnije dovesti u pitanje njegovo vodstvo, obznanio je moćni laburist, lord Mandelson, u svojim memoarima “Treći čovjek”.

Posvađani laburisti

U drugom nastavku memoara koji će sigurno izazvati ozbiljne potrese među britanskim laburistima, a koje u nastavcima objavljuje The Times, Mandelson je Brownov kabinet prikazao kao gomilu nezadovoljnika od kojih se nitko, međutim, ne usuđuje povući prvi potez protiv “šefa” i svi su međusobno posvađani.

- Kada sam razgovarao s Tonyjem, rekao mi je da je sve to veoma tužno i da moramo pomoći Gordonu, ali i ne dopustiti mu da nas sve odvede u propast - prisjeća se Mandelson jednog razgovora s Tonyjem Blairom iz vremena kad je nezadovoljstvo Brownom bilo sve jače.

Mandelson je opisao i kako se iz Bruxellesa, gdje je bio povjerenik EU za trgovinu, vratio u britansku politiku na Brownov poziv te susret s njim u Downing Streetu.

“Susret je započeo tako što mi je uzbuđeno pričao o govoru koji sam održao u New Yorku o novim politikama potrebnim za suočavanje s globalnom krizom i hvalio ga. Osjetio sam se počašćenim, što je vjerojatno bila njegova intencija. Nakon kratke pauze promucao je: ‘Možeš li mi pomoći’”, napisao je Mandelson.

Purnell nudio ostavku

Laburist opisuje i situaciju iz lipnja 2009. kada mu je tadašnji ministar rada i mirovina James Purnell rekao da će dati ostavku jer više ne može dopustiti sebi “braniti Browna na i njegovu politku na televiziji”, Mandelson mu je samo odgovorio: - Pa miči se onda od te proklete televizije!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 06:43