‘BIO JE MIROTVORAC‘

Los Angeles u šoku, omiljeni biskup koji se borio protiv bandi pronađen mrtav u svom domu

Osumnjičenik je uhićen, a biskup je pronađen samo nekoliko blokova od crkve koja je dio njegove nadbiskupije

Biskup David O‘Connell

 Apu Gomes/Afp/Profimedia/Apu Gomes/afp/profimedia

Uhićen je osumnjičenik za ubojstvo katoličkog biskupa Davida O‘Connella koji je tijekom vikenda propucan u južnoj Kaliforniji, priopćile su vlasti u ponedjeljak. Zamjenica šerifa Los Angelesa Lizette Falcon potvrdila je da je biskup pronađen u svom domu s ranom od vatrenog oružja od koje je preminuo na mjestu događaja, prenosi Alabama Media.

69-godišnji biskup ubijen je samo nekoliko blokova dalje od katoličke crkve St. John Vianney, koja je dio njegove nadbiskupije u Hacienda Heightsu, oko 30 kilometara istočno od centra Los Angelesa. Pronađen je oko 13 sati u subotu s prostrjelnom ranom, a službenici su na mjesto zločina pozvani zbog hitnog medicinskog slučaja. Vlasti nisu potvrdile je li biskup bio meta niti je li njegova vjera bila faktor.

O’Connell, podrijetlom iz Irske, bio je svećenik 45 godina, a 2015. godine papa ga je imenovao jednim od pomoćnih biskupa nadbiskupije. Godinama je radio u južnom Los Angelesu i bio usredotočen na intervencije bandi, prenosi Angelus News, novinsko izdanje Nadbiskupije Los Angelesa.

Pokušao je posredovati miru između stanovnika i snaga reda nakon pobune 1992. godine kad je porota oslobodila četvoricu bijelih policajaca za premlaćivanje crnca Rodneya Kinga. Posljednjih godina poticao je rad s imigrantskom djecom i obiteljima iz Srednje Amerike. Šerif Robert Luna nazvao je O‘Connella mirotvorcem i izrazio sućut.

- Bio je mirotvorac i sa strašću je služio onima kojima je to bilo potrebno, dok je istovremeno poboljšavao našu zajednicu, napisao je šerif Robert Luna na Twitteru.

Susjedi i župljani ostavljali su cvijeće, svijeće i molili krunicu pored policijske trake u Hacienda Heightsu. Zločin koji je šokirao vjerske i imigrantske zajednice u Los Angelesu, nikoga od njih nije ostavio ravnodušnim.

- Nikad se nisam osjećala bolje shvaćenom od bilo koga na ovom svijetu, rekla je Gabriela Gil koja je prvi put upoznala O’Connella dok je bila trudna sa svojim najmlađim djetetom.

Biskupija Cork i Ross u Irskoj šokirana je svećenikovom smrću. Biskup Fintan Gavin rekao je da je O‘Connell uvijek održavao vezu s obitelji i prijateljima u Corku i često ih posjećivao.

Napad na biskupa nije jedino nasilje povezano s vjerom u Los Angelesu, dvojicu Židova prošlog je tjedna ustrijelio i ranio naoružani napadač za kojeg vlasti kažu da ih je napao zbog njihove vjere. Osumnjičeni Jaime Tran optužen je za savezne zločine iz mržnje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 00:12