RASPOLOŽENJE ULAGAČA

Loše vijesti iz Njemačke: ‘Gospodarski izgledi za drugu polovinu godine još su sumorniji‘

Gospodarstvo je zapalo u recesiju početkom 2023. jer je potrošnju kućanstava, ključnog motora rasta, pritisnula visoka inflacija

Ilustrativna fotografija

 Imagebroker/stefan Kiefer/Imagebroker/Profimedia/Imagebroker/stefan Kiefer/imagebroker/profimedia

Raspoloženje njemačkih ulagača pogoršano je u srpnju zbog viših kamatnih stopa i slabe izvozne potražnje, pokazalo je u utorak redovno mjesečno istraživanje instituta za ekonomska istraživanja ZEW.

ZEW-ov indeks ozračja među ulagačima u najvećem europskom gospodarstvu u srpnju je u odnosu na mjesec ranije potonuo za 6,2 boda, na minus 14,7 bodova.

Ključni su razlozi za negativne izglede više kratkoročne kamatne stope u eurozoni i Sjedinjenim Državama te slaba izvozna tržišta poput Kine, rekao je predsjednik ZEW-a Achim Wambach.

Stručnjaci za financijska tržišta predviđaju daljnje pogoršanje gospodarske situacije do kraja godine, dodao je Wambach.

"Gospodarski izgledi za drugu polovinu godine još su sumorniji”, rezimirao je u utorak viši ekonomist Helabe Ralf Umlauf, komentirajući pokazatelje.

ZEW-ov indeks ocjene trenutne situacije u njemačkom gospodarstvu pao je u srpnju za tri boda u odnosu na lipanj, na minus 59,5 bodova.

Njemačko gospodarstvo zapalo je u recesiju početkom 2023. jer je potrošnju kućanstava, ključnog motora rasta, pritisnula visoka inflacija.

Rast cijena ponovno je blago ubrzao u lipnju, na 6,4 posto, sa 6,1 posto u prethodnom mjesecu, potvrdio je u utorak statistički ured Destatis, a istaknuvši kontinuirano snažno poskupljenje hrane i ukidanje mjesečne karte za javni prijevoz koja je uvedena prošlog ljeta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. studeni 2023 17:02