‘IMAMO PROBLEM‘

Loše vijesti za Ukrajinu: ‘Da im sutra odlučimo dati naše tenkove, znate kad bi ih tek dobili?‘

Tenkovi Leopard 2 po mnogim su vojnim stručnjacima najizgledniji zapadni tenkovi koji bi se mogli dostaviti Ukrajini

Njemački tenkovi Leopard 2A6

 Ralph Zwilling/Dpa/Profimedia/Ralph Zwilling/dpa/profimedia

Iako je Velika Britanija potvrdila da će poslati 14 svojih tenkova Challenger 2 Ukrajini, Njemačka bi mogla imati znatno većih problema sa slanjem svojih tenkova, čak i kada bi postojala politička volja za takav potez.

Njemačka ministrica obrane Christine Lambrecht podnijela je ostavku na svoje mjesto, nakon niza prošlogodišnjih skandala koji su kulminirali potpuno neosjetljivom novogodišnjom porukom, u kojoj je govorila o ratu u Ukrajini uz prizore vatrometa iza sebe. Njezino je ministarstvo doživjelo i težak udarac kada je otkriveno da su se sva najmodernija njemačka oklopna vozila - Pume - pokvarila prilikom uvježbavanja prije njemačkog preuzimanja zapovijedanja NATO-ovim snagama za vrlo brzi odgovor.

Stanje njemačkog arsenala oružja i oklopnih vozila daleko je od idealnog, a nove je loše vijesti u nedjelju javio i njemački proizvođač oružja Rheinmetall, koji je rekao da bi njemačke tenkove Leopard 2 u svojim zalihama najranije mogao opremiti i obnoviti za dostavu Ukrajini tek 2024. godine.

Iako je do danas proizvedeno više od 3500 primjeraka tenkova Leopard 2, Bundeswehr danas raspolaže samo s oko 350 ovih tenkova te se u njemačkim vojnim krugovima dosta raspravlja koliko bi, i bi li uopće, Njemačka mogla donirati tih tenkova Kijevu.

Rheinmetall u svojim zalihama ima 22 tenka Leopard 2 i 88 starijih tenkova Leopard 1, rekao je u nedjelju direktor tvrtke Armin Papperger, no i naglasio kako je potrebno mnogo vremena da se uskladišteni primjerci osposobe za uporabu. "Čak i da sutra stigne odluka o slanju tenkova Kijevu, obnova bi trajala do iduće godine", rekao je Papperger za Bild am Sonntag.

Tenkovi Leopard 2 po mnogim su vojnim stručnjacima najizgledniji zapadni tenkovi koji bi se mogli dostaviti Ukrajini, prije svega zbog velikog broja proizvedenih primjeraka, što znači da ne nedostaje iskusnih mehaničara koji bi mogli obučiti ukrajinske kolege, kao niti rezervnih dijelova potrebnih za njihovo održavanje.

Poljski predsjednik Andrzej Duda još je prošlog tjedna najavio da bi Varšava htjela poslati dio svojih tenkova Leopard 2 Ukrajini, no kako tu odluku ne bi donijela sama, već u suradnji s drugim saveznicama. Jedna od najvećih prepreka toj odluci donedavno je bila Njemačka, koja ima pravo zabraniti drugim državama ponovni izvoz oružja kupljenog od Njemačke, no njemački vicekancelar Robert Habeck rekao je prošlog četvrtka da Berlin neće stajati na putu saveznicima koji žele dostaviti tenkove Ukrajini.

Brojne NATO-ove i europske države imaju tenkove Leopard 2 u svojim oružanim snagama, što znatno olakšava plan zajedničkog slanja većeg broja tenkova - svaka od država koja sudjeluje mogla bi poslati desetak ili dvadesetak tenkova, a Ukrajina bi još uvijek mogla dobiti dovoljno tenkova za opremiti dvije ili tri oklopne brigade.

Spremnost da će poslati svoje tenkove iskazao je i finski predsjednik Sauli Niinistö, a tenkove Leopard, osim Poljske, Finske i Njemačke, imaju i Danska, Grčka, Norveška, Portugal, Španjolska i Turska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:19