SNAŽAN UDAR

LOV NA AL-BAGHDADIJA: RAZOTKRIVENA TAJNA KOPNENA OPERACIJA Američki vojni komandosi izveli munjevitu akciju u okolici glavnog grada ISIS-ova kalifata

Arhivska fotografija
 John Moore / Getty Images / 2007 Getty Images

Američke specijalne vojne postrojbe izvele su kopnenu operaciju u Siriji s ciljem onesposobljavanja vozila koja su, prema dostupnim informacijama, prevozila vodeće ljude tzv. Islamske države (IS), piše BNO News. Ishod operacije još uvijek nije javno obznanjen.

Operacija je počela u nedjelju oko 14:30 prema lokalnom vremenu, a odvijala se blizu sela u blizini Madana, otprilike 55 kilometara jugoistočno od Raqqe, samoprozvanog glavnog grada IS-a.

Vjeruje se da su četiri helikoptera i dva borbena zrakoplova davala zračnu podršku operaciji koja je trajala otprilike 90 minuta. Američke vojne snage napale su nekoliko vozila, pritom ubivši najmanje 25 pripadnika IS-a. Sirijski opservatorij za ljudska prava tvrdi da je određeni broj pripadnika IS-a zarobljen tijekom operacije.

Glasnogovornik koalicije na čelu s Amerikom, koja provodi operacije protiv ISIS-a u Siriji i Iraku, potvrdio je da je operacija izvršena, no nije detaljnije elaborirao o tome što je tijekom operacije poduzeto.

Američki dužnosnik rekao je za Washington Post da je jedna elitna vojna postrojba američke vojske presrela vozilo za koje se smatralo da prevozi neke od vođa IS-a. Dužnosnik je odbio dati bilo kakve detalje o operaciji, a Pentagon navode nije htio komentirati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 05:07