RADIKALI U DEŽELI

LOV NA DŽIHADISTE U SLOVENIJI Uhitili ekstremiste koji su se vratili iz Sirije, zaplijenili arsenal oružja

 Tadej Regent / Delo /CROPIX

LJUBLJANA - Slovenska policija u srijedu je u Ljubljani i Vrhniki izvela dva kućna pretresa kod osoba koje su se na strani islamskih ekstremista navodno već borile u Siriji, a zaplijenila je i veću količinu oružja, objavila je u srijedu komercijalna televizijska postaja POP-TV.

Obojica su nakon istrage puštena jer za Sloveniju ne predstavljaju opasnost, a bit će kazneno gonjeni zbog nezakonitog posjedovanja oružja.

Radi se o slovenskim državljanima koji su prešli na islam, pod utjecajem Bilala Bosnića kojeg je policija BiH nedavno uhitila u okviru akcije Damask, a koji je islamsku promidžbu obavljao i među dijelom pripadnika islama u Sloveniji, navodi POP-TV.

Po tvrdnjama slovenske televizijske postaje koja se poziva na slovenske obavještajne izvore, sigurnosne službe sumnjaju da je pod utjecajem ekstremnog islama još najmanje 15 ljudi u toj zemlji.

Među njima su slovenski i strani državljani, a slovenske službe o njima razmjenjuju informacije s policijama u susjednim državama.

Cameron sazvao parlament, Nizozemska će napasti džihadiste lovcima F-16

LONDON/DEN HAAG - Britanski premijer David Cameron objavio je u srijedu na svom računu na Twitteru da je za petak sazvao sjednicu parlamenta radi rasprave o iračkom zahtjevu za pomoć u borbi s džihadistima Islamske države (IS), dok je Nizozemska objavila da će poduprijeti napade pod vodstvom SAD-a zrakoplovima F-16.

"Zatražio sam sazivanje sjednice parlamenta kako bi raspravljali o britanskom odgovoru na zahtjev iračke vlade za pomoć u borbi protiv Islamske države", poručio je na Twitteru, nakon susreta s iračkim kolegom Haidarom al Abadijem, u prigodi Opće skupštine UN-a u New Yorku.

"Predsjednik donjeg doma je prihvatio moj zahtjev za sazivanje sjednice parlamenta u petak", rekao je premijer u drugoj poruci na službenom računu na Twitteru. "Raspravu će početi premijer a zaključit će ju njegov zamjenik ( Nick Clegg)", rekao je glasnogovornik Downing Streeta.

Nizozemska, članica NATO-a i bliska saveznica Sjedinjenih Država, objavila je pak da će rasporediti šest borbenih zrakoplova F-16, obavljati letove iznad iračkog zračnog prostora, te obučavati iračke i kurdske vojne snage kroz razdoblje od godinu dana, javila je agencija Reuters. ( Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. svibanj 2024 01:14