NESTVARNO

Lovci na oluje u deliriju: ‘Ovako nešto nismo nikad vidjeli! Kakva je to struktura? Što se dogodilo?!‘

Tornado je nastao zbog superćelijske oluje, iznimno rijetkog meteorološkog fenomena

Tornado u Oklahomi

 /Screenshot Youtube/twitter/profimedia

Smrtonosni tornado zahvatio je dijelove Oklahome 19. travnja, ostavivši najmanje tri osobe mrtve i mnoge domove bez struje. Međutim, piše Newsweek, nešto je bilo posebno neobično u vezi s ovim tornadom.

Jaka grmljavinska oluja prvo se razvila iznad Apachea i Chickashe, jugozapadno od Oklahoma Cityja, malo nakon 17 sati po lokalnom vremenu, izvijestila je Nacionalna meteorološka služba. Zatim se oluja kretati prema sjeverozapadu, stvarajući "tuču veličine bejzbolske lopte". Dok je preplavljivala Newcastle i Valley Brook, oluja se već pretvorila u tornado, a onda je najednom druga slijedila njen put.

Stručnjaci su primijetili da je tornado imao vrlo neobičnu strukturu. Primjerice, Noah Bergren, meteorolog za WPSD Local 6 u Kentuckyju, rekao je u tweetu da je tornado imao "ludu strukturu".

Videozapise gigantskog tornada također je snimio Zachary Hall, lovac na oluje, koji je u tweetu rekao da se "čak i ne čini stvarnim".

Tornado je nastao zbog superćelijske oluje, iznimno rijetkog meteorološkog fenomena.

Superćelijske oluje obično traju dugo, kružeći odozgo. Cirkulacija u visini raste u smjeru prema gore kroz oluju, a zatim i prema dolje. Superćelijska oluja u Oklahomi odstupila je od onoga što stručnjaci obično vide.

Tornado u Oklahomi također je pokazao Fujiwhara efekt—fenomen kada oluje kruže jedna oko druge, suprotno od kazaljke na satu. To je nešto što se obično vidi samo u uraganima.

Ova dva fenomena mogu se povremeno dogoditi u tornadima, međutim, to je neuobičajeno. Činjenica da su se oba dogodila u jednom tornadu iznimno je rijetka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 20:06