RAZORNI URAGAN

Lovci na uragane uletjeli u oko monstruozne Ide koja je posijala kaos u Louisiani. Objavili su i snimku

Sedam vozila palo je u 15 metara duboki jarak koji je nastao propadanjem autoceste
 Lt. Cmdr. Doremus, NOAA Corps/Twitter

Dvoje je ljudi poginulo, a deset je ozlijeđeno nakon što se srušila autocesta u Mississippiju oštećena u obilnim kišama koje je donio moćni uragan Ida zbog kojega su Louisiana i susjedne države ostale bez struje, objavili su dužnosnici u utorak.

Tri su ozlijeđene osobe u kritičnom stanju, objavila je policija Mississippija.

Srušio se dio autoceste 26 u okrugu George, oko 85 kilometara sjeveroistočno od Biloxija.

Sedam vozila palo je u 15 metara duboki jarak koji je nastao propadanjem autoceste, objavili su lokalni mediji.

Ida, jedan od najmoćnijih uragana koji su ikad pogodili američku obalu Meksičkog zaljeva, oslabila je do ponedjeljka navečer u tropsku depresiju.

Nadvila se nad Mississippijem, gdje je preko noći donijela obilne kiše.

Ida je ubila najmanje dvije osobe u Louisiani i izazvala nestašice struje širom Louisiane, Mississippija i Alabame. Kod New Orleansa pokrenute su operacije spašavanja zbog poplava.

Samo u Louisiani bez električne energije je ostalo više od milijun ljudi, prema podacima PowerOutagea koji prikuplja podatke od američkih distributera električne energije.

Stanovnici u najteže pogođenim područjima mogli bi bez struje biti još tjednima, objavila je kompanija Entergy, a na nekim dijelovima Louisiane i bez vode.

Lovci na uragane Centra za zrakoplovne operacije (AOC) Nacionalne agencije za istraživanje oceana i atmosfere Sjedinjenih Američkih Država (NOAA) u nedjelju su u jutarnjim satima u Locheedovom avionu WP-3D Orion uletjeli u Idino središte, tzv. oko, dok je još bila klasificirana kao uragan kategorije 4.

Lovci su u Idino "oko" uletjeli kako bi izmjerili pritisak, vlagu i temperaturu zrake te utvrdili brzinu i smjer vjetra. Uz to, detaljno su proučili strukturu i jačinu uragana. Svi su ti podaci važni kako bi se mogla dati precizna prognoza vremena i kretanja uragana, javlja Fox News.

Posada zrakoplova kamerom je snimila neke nesvakidašnje prizore u Idinom središtu - manji komad čistog neba koji je okružen oblacima. NOAA je snimku objavila na društvenim mrežama gdje je do danas pogledana više od 550 tisuća puta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:25