KONTROVERZNI DOKUMENT

LUFTHANSINA AKTIVNOST U TREĆEM REICHU Izvješće koje pokazuje kako je moćna aviokompanija imala ključnu ulogu u dolasku Hitlera na vlast

German Chancellor Angela Merkel smiles after receiving a model of the A300-800 'Deutschland' airplane during an aircraft christening ceremony at the Lufthansa Technik facility in Frankfurt, Germany November 18, 2015. REUTERS/Kai Pfaffenbach - RTS7SO2
 © Kai Pfaffenbach / Reuters

BERLIN - Lufthansa objavljuje izvješće o tome kako je u doba nacista iskorištavala prisilne radnike, a ono se podudara s objavom knjige o svim njezinim aktivnostima u Trećem Reichu koja je u petak puštena u prodaju.

Lufthansin dokument o prisilnom radu, koji će biti objavljen u ponedjeljak zajedno s knjigom o povijesti kompanije, napisao je Lutz Budrass, povjesničar kojega je tvrtka prije 15 godina unajmila da istraži djelovanje u vrijeme nacista.

Lufthansa je 2001. odlučila da neće objaviti njegovo izvješće i da će ga pokazati samo onima koji to izričito zatraže. Kompanija će sada javnosti predstaviti dokument o tome kako je više od 10.000 ljudi prisilno radilo za Luft Hansu, kako se tvrtka zvala tijekom Drugog svjetskog rata.

Na taj se potez vjerojatno odlučila pošto je Budrass odlučio objaviti knjigu o povijesti kompanije od 1926. do 1955., kada je promijenila ime u Lufthansu.

Izdavač knjige Random House priopćio je da Budrassovo istraživanje pokazuje "kako se Lufthansa ne može razumjeti bez sagledavanja njezine povijesti u vrijeme Weimarske Republike".

Istraživanje pokazuje da je njemačka aviokompanija odigrala ključnu ulogu u ponovnom naoružavanju Njemačke nakon Prvog svjetskog rata, zabranjenom Versajskim ugovorom koji su napisali saveznici nakon poraza Njemačke 1918.

Očekuje se da će izvješće također otkriti veze između Luft Hanse i nacističke stranke Adolfa Hitlera. Tadašnji član izvršnog odbora Erhard Milch priključio se nacistima 1929. i kasnije obavljao visoku dužnost u Hitlerovom ministarstvu zrakoplovstva.

Niz njemačkih tvrtki objavilo je knjige o svojoj nacističkoj prošlosti, poput proizvođača automobila Volkswagena, osiguravateljske kuće Allianza i bankarskog giganta Deutsche Banka. Lufthansa nije ponudila nikakvo objašnjenje zašto 2001. nije objavila izvješće o prisilnim radnicima.

Dokument koji će biti objavljen u ponedjeljak ne govori o "prisilnim radnicima", nego o "specijaliziranom osoblju", piše njemački FAZ. "To izvješće otvara puno više pitanja nego što daje odgovora", naveo je list.

Povijest korištenja prisilnih radnika u Lufthansi u nacističkom režimu razmjerno je dobro dokumentirano.

Na početku se radilo o češkim radnicima regrutiranim nakon okupacije Praga, ali je s razbuktavanjem rata prošireno na ostale istočnoeuropske narode, Židove, ruske ratne zarobljenike i djecu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:29