LICA S TJERALICE

Luka Bojović godinama mijenjao izgled: Pogledajte četiri lica uhićenog vođe Zemunskog klana

Prvo je bio ćelav, pa je imao kratku kosu, a onda je naglo smršavio. Nosio je i naočale kako bi glumio uglađenog intelektualca
 Blic

BEOGRAD - Luka Bojović, nedavno uhićeni vođa zemunskog klana, više je godina uspješno izbjegavao policiju ponajviše zahvaljujući čak četiri promjene izgleda kako ne bi sličio na osobu s tjeralice, piše Blic .

Prvo je bio ćelav, zatim je imao kratku kosu, a onda je naglo smršavio. U pojedinim trenucima nosio je i naočale koje je uklopio s odijevanjem kako bi glumio uglađenog intelektualca.

Prema riječima Zorana Kostića, estetskog kirurga iz beogradskog Kliničkog centra, Bojović se nije podvrgavao operacijama što bi mu sigurno dalo značajnu prednost pred policijom s obzirom da bi ga teže prepoznali.

- Njegove uši su ostale iste i po tome je ostao prepoznatljiv, a to je jedna od najlakših estetskih operacija. Mogao je napraviti kvrgav nos ili da presaditi dio kože i bio bi čovjek potpuno drugog izgleda. Mogao je i ubrizgati silikon u jagodične kosti i dobio bi oštrije crte lica. U inozemstvu mu sigurno nije bio problem da to pronađe jer postoji veliki broj privatnih estetskih kirurga - objašnjava kirurg Zoran Kostić.

No, unatoč tome Bojovićev izgled se od travnja 2008., kad je izašao iz Okružnog zatvora u Beogradu, jako razlikuje od onog s početka 2010., kad je Srbija za njim izdala tjeralicu. Smršavio je petnaestak kilograma i pustio je kosu koja je najprije bila vrlo kratka.

U periodu kada je španjolskim vlastima predavao dokumente Bojović se predstavljao kao intelektualac pa je uredno šišao bradu i kosu, a stavio je i naočale. Također, na toj slici nosi odijelo što ranije nije bio slučaj.

Nakon toga, počeo je puštati i bradu i kosu i to potpuno neuredno kako bi se predstavio kao urbani mladić koji se ne želi isticati i biti upadljiv policiji. Tako je izgledao i prilikom uhićenja.

- Policijski inspektori koji rade na slučajevima praćenja neke osobe ili identifikacije kriminalaca s tjeralice vrlo su dobro obučeni i ovakve kamuflaže uopće nisu posebno značajne. Inspektori prije potjere istražuju sve navike osumnjičenog, gledaju fotografije, snimke, prate reakcije.

Svaka osoba ima neki jedinstven način hoda ili ponašanja za stolom. Ljudi na ovakvim zadacima stalno preslušavaju razgovore osumnjičenog, toliko da u svakom trenutku mogu prepoznati boju njegovog glasa. Ta prerušavanja mogu zavarati samo okolinu - navode u srpskoj policiji, a zaključuje Blic .

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 10:28