SVE JAČE NAPETOSTI

Lukašenko najavio: ‘S Rusima ćemo održati zajedničke vojne vježbe, da ne bi bilo da se spremamo za rat...‘

Bjeloruski čelnik rekao je da će se vježbe održati na južnim i zapadnim granicama Bjelorusije

Vladimir Putin i Aleksandar Lukašenko

 Alexey Nikolsky/AFP

Rusija i Bjelorusija održat će zajedničke vojne vježbe u veljači, izjavio je u ponedjeljak bjeloruski čelnik Aleksandar Lukašenko, u jeku sve jačih napetosti između Istoka i Zapada zbog Ukrajine.

Rusija, bliski saveznik Bjelorusije, zabrinula je Zapad i Kijev gomilanjem vojnika u blizini ukrajinskih granica i prijetećom retorikom, izazivajući strah da planira invaziju.

Moskva niječe takve planove, ali je iskoristila zastoj da od Zapada traži sigurnosna jamstva, uključujući zaustavljanje širenja NATO-a i službeni veto za Ukrajinu, bivšu sovjetsku republiku, da se ikada priključi vojnom savezu.

"Planirali smo početi vježbe u veljači. Odredite točan datum i obavijestite nas, tako da nas ne okrivljuju što smo iz vedra neba skupili neke snage, kao da se pripremamo za rat", rekao je Lukašenko ministru obrane.

Bjeloruski čelnik, izoliran od Zapada nakon razbijanja prosvjeda 2020. i migrantske krize s Europskom unijom, rekao je da će se vježbe održati na južnim i zapadnim granicama Bjelorusije.

Bivša sovjetska republika od 9,5 milijuna, koju Moskva vidi kao tampon državu prema Zapadu, graniči s Ukrajinom na jugu i članicama NATO-a, Poljskom i Litvom na zapadu.

Lukašenko, koji se zbližio s Moskvom dok ga Zapad izbjegava, optužio je Ukrajinu za okupljanje snaga u blizini Bjelorusije u komentarima koje je proširilo ministarstvo obrane.

Rekao je da Poljska i Baltik imaju više od 30.000 vojnika u blizini bjeloruskih granica.

Kremlj je zasebno rekao da izvješća da je Estonija spremna primiti do 5.000 vojnika NATO-a pokazuju da je Moskva bila u pravu što je bila zabrinuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2022 01:50