PUTINOV SAVEZNIK

Lukašenko: ‘Napravili smo samo jednu grešku. Znam kada smo trebali dokrajčiti Ukrajinu!‘

Bjeloruski diktator odlučio je staviti sve svoje karte na Putina te pomoći Moskvi da pokrene invaziju na Ukrajinu

Aleksandar Lukašenko

 Alexei Druzhinin/Sputnik/Profimedia/Alexei Druzhinin/sputnik/profimedia

"Jedina pogreška" Rusije i Bjelorusije bila je ta "što nismo riješili ovo pitanje 2014. ili 2015. godine, kada Ukrajina nije imala vojsku i nije bila spremna", rekao je bjeloruski diktator Aleksandar Lukašenko.

Spominje 2014. godinu jer je Rusija tada napala Krim i anektirala ga, a njihove snage zauzele su teritorij u istočnoj Ukrajini.

Lukašenkovi komentari, koji su izneseni tijekom sastanka s čelnicima sigurnosnih agencija Zajednice neovisnih država, a koju čine bivše sovjetske zemlje, pokazuju da je u potpunosti prihvatio svoju transformaciju u marionetu ruskog predsjednika Vladimira Putina.

image

Putin i Lukašenko

Alexei Nikolsky/Afp/Profimedia/Alexei Nikolsky/afp/profimedia

Njihov volim te-mrzim te odnos traje već gotovo tri desetljeća, a nakon što mu je Kremlj pomogao oko masovnih uličnih prosvjeda koji su održani nakon lažnih predsjedničkih izbora 2020., bjeloruski diktator odlučio je staviti sve svoje karte na Putina te pomoći Moskvi da pokrene invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Bjelorusija nije, naime, izravno uključena u sukob u Ukrajini, ali je dopustila Rusiji da s njenog teritorija pokrene napad u veljači.

"Vidjeli smo da ovo dolazi", izjavio je misleći pritom na rusku invaziju. "Da rat nije počeo prošle godine, počeo bi sutra, ali s lošijim uvjetima za Rusiju i Bjelorusiju", rekao je u svom govoru u Minsku.

Kako prenosi Politico, dodao je i sljedeće: "Jedina pogreška koju smo vjerojatno napravili jest to što nismo riješili ovo pitanje 2014. ili 2015. godine, kada Ukrajina nije imala svoju vojsku. Htjeli smo to riješiti mirnim putem. Oni su, međutim, iskoristili ovo vrijeme za obučavanje svojih oružanih snaga koje su sada spremne za borbu."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 12:33