PROBLEMA NA OBJE STRANE

Lukašenko nikad iskreniji: ‘Rusija i Ukrajini su u pat poziciji, trebaju sjesti i dogovoriti primirje‘

Ruske snage ne odustaju od napada na uništeni grad Avdiivku u Donjecku usprkos velikim gubicima

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin

 Vyacheslav Oseledko/Afp

Rusija i Ukrajina se na ratnim bojišnicama nalaze u pat poziciji i dvije strane trebaju sjesti za pregovarački stol i dogovoriti završetak sukoba, rekao je ovog vikenda bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Dovoljno je problema na obje strane i, općenito govoreći, imamo ozbiljnu pat poziciju: nitko ne može ništa učiniti i značajno ojačati svoj pložaj", rekao je Lukašenko.

"Sučeljeni su u rovovima, do smrti. Ljudi umiru", istaknuo je Lukašenko.

Ruske snage ne odustaju od napada na uništeni grad Avdiivku u Donjecku usprkos velikim gubicima, obavila je Bijela kuća, no prva crta bojičnice u Ukrajini jedva da se pomaknula u protekloj godini, usprkos mukotrpnoj višemjesčnoj ofenzivi Kijeva.

Lukašenko ponavlja da se zahtjevi Ukrajine prema Rusiji, da napusti njezin teritorij, moraju riješiti za pregovaračkim stolom, "kako se više ne bi umiralo".

Po njegovim riječima, preduvjeti nisu potrebni, glavno da se izda zapovijed o prestranku borbi.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski u subotu je ponovio da je njegov plan od deset točaka, koji podrazumijeva povratak teritorijalnog integriteta Ukrajini, jedini način kako bi se zaustavio rat koji je potaknula ruska invazija u veljači 2022.

Mirovni plan Zelenskog traži od Rusije da povuče sve svoje snage izvan međunarodno priznate ukrajinske granice.

No Rusija, koja je u rujnu 2022. proglasila aneksiju četiriju ukrajinskih oblasti, Luhanske, Donecke, Hersonske i Zaporiške te Krima 2014., odbija svako rješenje koje bi uključilo napuštanje teritorija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 14:12