BJELORUSKI DIKTATOR

Lukašenko otkrio je li Putin spreman koristiti nuklearno oružje pa poručio: ‘Rat bi se mogao završiti za tjedan dana‘

- Ako osobu ili državu gurnete u kut, postoji samo jedan izlaz - naprijed, poručio je

Aleksander Lukašenko

 Alexander Nemenov/Afp

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je, u intervjuu za NBC, poslao upozorenje Zapadu: Ne tjerajte ruskog predsjednika Vladimira Putina u kut!

"Ako osobu ili državu gurnete u kut, postoji samo jedan izlaz - naprijed", poručio je Lukašenko, prenosi Slobodna Dalmacija.

Dodao je da Rusija ima nuklearno oružje s razlogom te kako bi prelazak Putinovih "crvenih linija" u Ukrajini, poput ulaska te zemlje u NATO, bila pogreška.

Upitan je li njegov ruski kolega spreman upotrijebiti nuklearno oružje u Ukrajini, Lukašenko je opisao mogućnost uporabe nuklearnog oružja kao nenužno i samoubilačko.

"Ako dođe do napada, ne daj bože, na teritoriju Ruske Federacije, Rusija može, ako je potrebno, upotrijebiti sve vrste oružja. Nikada, nikada predsjednik Putin ili rusko vodstvo nisu postavili cilj koristiti nuklearno oružje u Ukrajini”, upozorio je pa nastavio o mogućnosti nuklearnog rata: “To bi bio kraj našeg planeta. Ako čak i jedna zemlja upotrijebi nuklearno oružje, to će izazvati lančanu reakciju. Rusija to dobro razumije.”

Lukašenko je kazao i da su nedavni ruski raketni napadi na civilnu i kritičnu infrastrukturu u Ukrajini, koji su bili osveta za gađanje mosta na Krimu, primjer onoga što je Moskva spremna učiniti ako je stjerana u kut.

“Vjerojatno ste primijetili da je to bilo snažno, ali nije sve. Rusija, a to pouzdano znam, posjeduje najmodernije oružje. I ne treba vam nuklearno oružje. Rusija će se snaći i bez njega", prognozirao je.

“Kažete da Putin ne pobjeđuje u ovom ratu, ali ne pobjeđujete ni vi”, ukazao je bjeloruski moćnik. “Trenutno 50 zemalja praktički ratuje s Rusijom na teritoriju Ukrajine. Također nema pobjede na vašoj strani. Stoga moramo tražiti izlaz iz ove situacije.”

Izjavio je kako bi se rat u Ukrajini mogao riješiti u roku od tjedan dana, ali da to ovisi o Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji.

"Ako sutra shvatite da trebamo sjesti za pregovarački stol i pronaći rješenje, vjerujte mi, pronaći ćemo rješenje u roku od tjedan dana. Trebamo tražiti načine za pronalaženje mirnog rješenja ovog sukoba. Bilo bi to korisno za sve, uključujući i SAD", poručio je diktator.

Kada su ga upitali o nagađanjima da se sprema poslati trupe u Ukrajinu, bjeloruski predsjednik opet je bio oprezan, naglašavajući nevojnu potporu koju je Bjelorusija pružila, ali inzistirajući na tome da će svoje vojnike držati podalje od bojišta.

Lukašenko je priznao da se bjeloruska potpora ratu proširila od veljače, ali je ponovno naglasio da ostaje ograničeni igrač u operaciji. Bjelorusija se brine za ranjene Ruse i preuzima ukrajinske izbjeglice.

“To je naša uloga, ali mi tamo nikoga ne ubijamo i ne planiramo nikoga tamo ubiti. Nitko to od nas ne traži”, pojasnio je Lukašenko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2023 20:47