UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Lukašenko poslao jasnu poruku Putinu: ‘Naši zrakoplovi su spremni‘; Drama u Zaporižju

Ukrajinski predsjednik rekao je da dužnosnici IAEA moraju hitno dobiti pristup lokaciji nuklearne elektrane Zaporižja

Nuklearna elektrana Zaporižje

 Afp, Ilustracija: Vesna Veselič/

NOVO 12:49 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je u petak da su bjeloruski vojni zrakoplovi SU-24 preuređeni za nošenje nuklearnog oružja.

Lukašenko je rekao novinarima da je taj potez dogovorio s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

Bjelorusija nema svoje nuklearno oružje, ali je saveznik Rusije i dopustila je da se njezin teritorij koristi za rusku invaziju na Ukrajinu.


10:14 Ruske tvrdnje da namjerno usporavaju svoj vojni napredak u Ukrajini "gotovo sigurno su dezinformacije", tvrde britanski obavještajci.

Ranije ovog tjedna ruski ministar obrane Sergej Šojgu rekao je kako se vojna kampanja u Ukrajini usporava jer se žele izbjeći nove žrtve. No, izvješće britanskog Ministarstva obrane usmjereno je prema informaciji da bi se moglo raditi o "interpretaciji".

Napominju kako je ruski predsjednik Vladimir Putin otpustio najmanje šest svojih generala jer je smatrao da napreduju presporo u ratu u Ukrajini, javlja britanski The Guardian.

List ističe kako je ruska ofenziva "zapela" zbog slabe spremnosti ruskih postrojbi kao i neočekivano jakog otpora Ukrajine, a snage razmještene u tu zemlju opetovano ne ispunjavaju zadane ciljeve.


9:25 Svih šest reaktora nuklearne elektrane Zaporižja u južnoj Ukrajini još uvijek je isključeno iz ukrajinske električne mreže, javlja Reuters pozivajući se na državnu nuklearnu tvrtku Energoatom.

Iz Energoatoma su poručili da se električna energija za vlastite potrebe elektrane isporučuje putem dalekovoda iz ukrajinskog elektroenergetskog sustava.


Volodimir Zelenski rekao je u večerenjem obraćanju da je svijet za dlaku izbjegao nuklearnu katastrofu jer je posljednja redovita linija koja opskrbljuje električnom energijom ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporižja, koja je pod ruskom kontrolom, obnovljena nekoliko sati nakon što je bila presječena granatiranjem.

Ukrajinski predsjednik rekao je da dužnosnici Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA), UN-ovog nadzornog tijela za nuklearnu energiju, moraju hitno dobiti pristup lokaciji.

Okrivio je granatiranje ruske vojske u četvrtak za požare u pepelištima obližnje elektrane na ugljen koji je isključio reaktorski kompleks, najveće takvo postrojenje u Europi, s električne mreže. Rekao je da pomoćni dizel generatori osiguravaju opskrbu strujom i čuvaju postrojenje sigurnim.

- Da osoblje naše postaje nije reagiralo nakon nestanka struje, tada bismo već bili prisiljeni prevladati posljedice radijacijske nesreće. Rusija je dovela Ukrajinu i sve Europljane u situaciju na korak od nuklearne katastrofe - poručio je Zelenski.

Službenici IAEA-e trebali bi dobiti pristup mjestu u roku od nekoliko dana, rekao je Zelenski, ‘prije nego što okupatori odvedu situaciju do točke s koje nema povratka‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 10:12