‘OSIGURAVAMO GRANICU‘

Lukašenko raspoređuje dodatne snage na jugu i uz granicu s Poljskom: ‘Ne smijemo dopustiti invaziju NATO-a‘

Od Vladimira Putina zatražio je dodatnu isporuku ruskih protuzračnih sustava S-400, koji su već raspoređeni u regiji Gomel

Satelitska snimka koja prikazuje gomilanje trupa na sjeveru ukrajinske granice

 

 Maxar Technologies/AFP

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko je u utorak objavio da je naredio raspoređivanje dodatnih snaga na jugu zemlje, uz granicu s Ukrajinom.

Helikopteri i vojni zrakoplovi raspoređeni u Gomelu, Baranovitchiju i Lounintsu jamče trenutačno sigurnost te granice između dviju bivših sovjetskih republika, kazao je Lukašenko na sastanku bjeloruskog vijeća sigurnosti, prenosi agencija Belta.

Rekao je da se radi o raspoređivanju "pet taktičkih skupina bataljona za zaštitu tog južnog smjera" koje obuhvaćaju stotinjak vojnika opremljenih oklopljenim vozilima i artiljerijskim oružjem.

Lukašenko, koji je saveznik Moskve, ipak je istaknuo kako njegova zemlja neće sudjelovati u napadu na Ukrajinu. "To nije naš zadatak", naglasio je.

Također je zagovornik raspoređivanja dodatnih snaga na granici s Poljskom, na zapadu, kako bi zaštitio Bjelorusiju od eventualnog napada NATO snaga.

"Ne smijemo ni u kojem slučaju dopustiti invaziju snaga NATO-a na bjeloruski teritorij, ni njihovu najmanju operaciju na našem teritoriju", dodao je bjeloruski predsjednik.

Pritom je rekao da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina zatražio dodatnu isporuku ruskih protuzračnih sustava S-400, koji su već raspoređeni u regiji Gomel (jug), kako bi ih rasporedio uz zapadnu granicu.

S druge strane predvodnica bjeloruske oporbe, koja živi u izbjeglištvu u Litvi, Svetlana Tihanovskaja, najavila je pokretanje "proturatne mobilizacije" u Bjelorusiji.

"Mora se prestati gledati Bjeloruse kao agresore", rekla je, pozivajući bjeloruske vojnike da ili "da odbiju sudjelovati u ratu ili da prijeđu na ukrajinsku stranu".

Prema službenom Minsku, u ruskoj invaziji na Ukrajinu ne sudjeluje ni jedan bjeloruski vojnik, dok službeni Kijev tvrdi da ruske snage koriste bjeloruski teritorij za svoje napade na Ukrajinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:40