PODRŠKA IZ MOSKVE

Lukašenko stigao Putinu s torbom punom dokumenata: ‘Sada ćete shvatiti što se dogodilo‘

Lukašenko je Putinu kazao da će mu pokazati povjerljive dokumente o letu Ryanaira koji će mu pomoći da shvati što se doista dogodilo
Ruski predsjednik Vladimir Putin i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko
 Mikhail Klimentyev/Sputnik/AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin u petak je stao uz svog bjeloruskog saveznika Aleksandra Lukašenka koji se spori sa zapadom zbog prisilnog slijetanja zrakoplova Ryanaira kako bi se uhitio bjeloruski disident.

Zapad je optužio Bjelorusiju za piratstvo nakon što je bjeloruska zračna kontrola u nedjelju lažno upozorila pilota Ryanaira na bombu u zrakoplovu, nakon čega je poslala svoj Mig-29 kako bi pratio taj avion. Zrakoplov je sletio u Minsk gdje su uhićeni njegovi putnici, bloger i kritičar Lukašenka Roman Protaševič i njegova djevojka.

Oboje su sada u pritvoru. Protaševič je optužen da stoji iza masovnih prosvjeda nakon izbora koje su zapadne zemlje proglasile namještenima. Prijeti mu do 15 godina zatvora, prenosi agencija Reuters.

No Putin, bliski Lukašenkov saveznik, podržao je svog kolegu, toplo ga dočekavši na razgovorima u južnom ruskom gradu Sočiju. Dvojica čelnika usuglasila su se da je reakcija zapada na taj incident bila „izljev osjećaja“.

„Svojedobno su primorali zrakoplov bolivijskog predsjednika da sleti, a potom su ga izvukli i ništa, tišina“, rekao je Putin, referirajući se na događaj iz 2013. kad je avion Eva Moralesa morao sletjeti u Austriju u vrijeme dok su Sjedinjene Države pokušavale uhititi zviždača Edwarda Snowdena.

Razgovori u crnomorskom gradu Sočiju organizirani su prije incidenta sa zrakoplovom, no dolaze u vrijeme kad velik broj europskih država uvodi zabrane leta bjeloruskim avionima. Europska unija razmatra i dodatne sankcije.

Lukašenko je Putinu kazao kako će mu pokazati povjerljive dokumente o letu Ryanaira koji će ruskom čelniku pomoći da shvati što se doista dogodilo. I stigao je s aktovkom punom dokumenata...

„Uvijek postoji netko tko nam stvara probleme. Znate ih, informirat ću vas o njima“, rekao je Lukašenko Putinu.

„Donio sam neke dokumente kako bi mogli shvatiti što se dogodilo“.

Rusija, bliski saveznik bivše sovjetske republike s 9,5 milijuna stanovnika koja služi kao strateški kordon prema zapadu, verbalno je podržala Minsk prije sastanka dvojice predsjednika, istovremeno odbacivši da je sudjelovala u tom incidentu.

Moskva tvrdi da je Bjelorusija pokazala spremnost na transparentnost u tom sporu, a reakciju zapada na taj događaj prozvala je „šokantnim“.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov optužio je zapadne države da „demoniziraju“ vlasti u Minsku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:24