ZANIMLJIVO...

Lukav plan Ukrajinki koje u Italiji godinama rade ‘na crno‘: Masovno odlaze pa se vraćaju kao izbjeglice

To im daje pravo na dvogodišnju boravišnu dozvolu i na državnu potporu izbjeglicama.

Ukrajinske izbjeglice, ilustracija

 Tom Dubravec/ Cropix/Tom Dubravec/ Cropix

Ukrajinske državljanke koje godinama u Italiji rade "na crno" kao njegovateljice starijih i nemoćnih osoba, odlaze ovih tjedana do Rumunjske, ili samo do Slovenije, i odande ponovo ulaze u Italiju, ali sada se prijavljujući kao izbjeglice iz rata. To im daje pravo na dvogodišnju boravišnu dozvolu i na državnu potporu izbjeglicama.

Naravno, to nije neka ukrajinska dosjetka, nego pripada u logiku talijanske socijalne domišljatosti, koja je iznjedrila poslovicu: "Donesen zakon, nađena prevara". Reklo bi se, dakle, da su se te Ukrajinke skladno uklopile u talijansku građansku kulturu. Inicijatori preobrazbe njegovateljica u izbjeglice su ponajprije njihovi poslodavci, obitelji koje izbjegavaju njegovateljice prijaviti i plaćati za njih doprinose. Tako se znaju ponašati i ini talijanski poslodavci, osobito u građevinarstvu, a još više u poljodjelstvu.

Bitno je više talijanskih obitelji koje njegovateljice prijavljuju uredno, plaćajući im minimum, na koji već godinama ne pristaju ni Slovenke, ni Hrvatice, a sve manje i Bosanke.

Brojeći oko 236.000 članica i članova, ukrajinska zajednica u Italiji je najveća u Evropskoj uniji. Ukrajinke i Ukrajinci su na četvrtome mjestu među strancima u Italiji (ne računajući državljane Evropske unije), nakon Albanki i Albanaca, Marokanki i Marokanaca, te Kineskinja i Kineza. Specifičnost ukrajinskog useljavanja je što ga čine pretežno žene, njih oko 183.000. Muškaraca je samo oko 20 posto, češće sinova nego muževa.

Po državnoj statistici njih 77 posto imaju dugoročnu boravišnu dozvolu, što podrazumijeva da imaju stalni legalni izvor prihoda i stalno mjesto stanovanja. Među novopridošlima najviše ih koristi pravnu mogućnost pridruživanja obitelji. Mnoge udomiteljice su, čim su mogle, dovodile sebi dijete po dijete, na školovanje, otvarajući im tako - onima koji su tako htjeli - put u integraciju s talijanskim društvom.

Ukrajinska populacija u Italiji odlikuje se veoma niskim postotkom kriminaliteta. Paralelno s time, ima veoma visoku razinu obrazovanja, višu od talijanskog prosjeka: 46,6 posto ih ima barem maturu, više od 20 posto je pohađalo sveučilišta. Nasuprot tome, 59 posto useljenica i useljenika iz inih zemalja izvan Evropske unije je s obrazovanjem stiglo do razine hrvatske osnovne škole.

Bez obzira na to, imale sveučilišnu diplomu ili neku specijalizaciju, Ukrajinke u Italiji ne uspijevaju naći drugi posao osim njegovanja nemoćnih, čišćenja po kućama i poduzećima, i tome sličnoga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 08:38