OTKRIĆE WSJ-a

Lukoilova ‘zlatna‘ koka na Siciliji: Usprkos europskim sankcijama prerađuju rusku naftu pa je izvoze u SAD

Rafinerija u Priolu ranije je prerađivala naftu prispjelu iz raznih država, a sada 93 posto sirove nafte dolazi iz Rusije

Lukoilova rafinerija ISAB u Priolu Gargallu blizu Siracuse, po kapacitetu je druga u Italiji i peta u Uniji, ilustracija

 Valeria Mongelli/Afp/Profimedia

Rafinerija na Siciliji zaobilazi sankcije nametnute Rusiji: preuzima i prerađuje sirovu naftu iz Rusije i zatim je, kao talijanski proizvod, izvozi u Sjedinjene Države Amerike (USA). Dio te nafte se zatim iz Amerike izvozi nazad u Evropsku uniju.

To otkriva The Wall Street Journal a prenosi rimski Il Messaggero na svom portalu. Sankcije koje su USA uvele Ruskoj Federaciji nakon ruske oružane agresije na Ukrajinu izrijekom izuzimaju „sirovu naftu bitno pretvorenu u proizvod učinjen u inozemstvu“. Sankcije Evropske unije nemaju tu iznimku. I izvozom i uvozom tako prerađene nafte krše se evropske sankcije Rusiji.

Posrijedi je Lukoilova rafinerija ISAB (Industria Siciliana Asfalti e Bitumi) u Priolu Gargallu blizu Siracuse, po kapacitetu druga u Italiji i peta u Uniji. Lukoil (ruski: Lukojl) je ruska multinacionalna naftna i plinska tvrtka (javna u joint ventureu) sa sjedištem u Moskvi. Od ruskih naftaških konzorcija samo je notorni Gazprom jači po prometu od Lukoila.

Prije sankcija, piše Il Messaggero, rafinerija u Priolu prerađivala je naftu prispjelu iz raznih država, a sada 93 posto sirove nafte prispjele u Priolo dolazi iz Rusije.

Američki list tvrdi da se ruska nafta rafinirana na Siciliji izvozi u Exxonova postrojenja u Teksasu odnosno u Lukoilova u New Jerseyju. Lukoil naime prodaje svoje naftne prerađevine u 230 servisnih stanica u 11 država. Te stanice uglavnom nisu Lukoilovo vlasništvo, nego privatne u franšizi s Lukoilom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:58