NOVA ERA

Luksemburg postao prva europska zemlja koja je dozvolila uzgoj kanabisa za osobnu upotrebu

Osobe starije od 18 godina moći će kod svoje kuće uzgojiti najviše četiri biljke za osobnu upotrebu kao i trgovati sjemenom
Uzgoj marihuane
 Nehru Sulejmanovski/Panthermedia/Profimedia

Odraslim osobama u Luksemburgu bit će dozvoljen uzgoj najviše četiri stabljike marihune u njihovim domovima i vrtovima, piše Guardian. Kad zakon stupi na snagu, Luksemburg će postati prva europska zemlja u kojoj je dopušten uzgoj marihuane za osobnu upotrebu.

Vladina najava novog zakona predstavlja veliki zaokret u odnosu te zemlje prema rekreativnioj upotrebi marihune i to nakon što su propali pokušaju da se konzumacija smanji raznim zabranama.

Prema nacrtu novog zakona, osobe starije od 18 godina moći će kod svoje kuće uzgojiti najviše četiri biljke za osobnu upotrebu.

Također će biti dozvoljeno trgovanje sjemenom i to bez ograničenja količine ili razine THC-a, osnovne psihoaktivne suptance.

Vlada kaže kako će se sjeme moći nabaviti u ovlaštenim trgovinama, uvozom ili na internetu.

Postoji i namjera da se dozvoli kućna proizvodnja sjemena za komercijalne svrhe, ali je planove o osnivanju nacionalnog proizvodnog lanca i distribucije regulirane od strane države, omela epidemija Covid-19.

Oni koji žele uzgajati marihuanu, dozbvoljene četiri stabljike moći će držati i koristiti samo u svojem domu, vrtu ili na balkonu.

Zabrana konzumacije i transporta kanabisa i proizvoda od kanabisa ostat će na snazi, a od toga će biti izuzete samo sjemenke.

Međutim, uhvati li se koga u konzumaciji marihuane na javnoj površini i posjedovanje kanabisa količine do tri grama, to se više neće smatrati krivičnim djelom, već prekršajem.

Vlada je kazala kako je novi zakon kreiran sa željom liberalizacije konzumacije i uzgoja u 'sigurnosti vlastitog doma'.

Ovaj potez je prvi korak prema temeljitijoj regulaciji korištenja kanabisa kojoj je namjera odvratiti konzumente od ilegalnog tržišta.

Sustav državno regulirane proizvodnje i distribucije planiran je kako bi se osigurala kvaliteta proizvoda, ali i prihodi od prodaje koji će se ulagati 'prvenstveno u prevenciju, edukaciju i zdravstvenu zaštitu u širem području ovisnosti', rekli su izvori iz vlade.

Opći okvir izmjene zakona dogovoren je prije dvije godine u koalicijskom sporazumu između liberala, socijaldemokrata i zelenih.

Luksemburg će se ovime pridružiti Kanadi, Urugvaju i 11 američkih država u nepoštovanju konvencije UN-a o kontroli opojnih droga, prema kojoj se ona smije koristiti, proizvoditi i distribuirati 'isključivo u medicinske i znanstvene svrhe'.

Urugvaj je postao prva zemlja na svijetu koja je stvorila legalno nacionalno tržište marihuane kada je legalizirala canabis 2013. godine. Kanada je to učinila 2018. godine.

U Nizozemskoj, europskoj zemlji koju se najviše povezuje s opuštenim stavom prema upotrebi kanabisa, rekreativna uporaba, posjedovanje i trgovina tehnički su nezakoniti. No postoji 'politika tolerancije' prema kojoj je rekreativna uporaba uvelike prihvaćena.

Kanabis je i dalje nezakonito posjedovati, uzgajati, distribuirati, prodavati ili uzgajati u Ujedinjenom Kraljevstvu. Onima koji su uhvaćeni s drogom prijeti najviše pet godina zatvora, neograničena novčana kazna ili oboje. Neki policijski odjeli rekli su da više neće ciljati rekreativne korisnike, a onima kod kojih se pronađe manje od 30 grama može se izreći opomena ili novčana kazna na licu mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:08