PRIJE 20 GODINA

Luksemburški premijer optužen da je plagirao doktorsku disertaciju: ‘Trebao sam postupiti drugačije‘

‘S današnjeg stajališta shvaćam da se moglo..., da, možda je trebalo učiniti drugačije.‘
Xavier Bettel
 Alexey Vitvitsky

Luksemburški premijer Xavier Bettel (48), optužen da je plagirao doktorsku disertaciju koju je branio prije 20 godina na Sveučilištu Nancy, u srijedu je, nedugo nakon što su vijest objavili online mediji, priznao da je "trebao postupiti drugačije".

Po pisanju portala Reporter.lu, koji je objavio rezultate svoje istrage, "više od tri četvrtine rada obranjenog 1999., premijer je plagirao i u svojoj je doktorskoj disertaciji obranjenoj na Sveučilištu u Nancyju intenzivno koristio copy/paste".

- Prije više od 20 godina napisao sam svoju disertaciju u sklopu poslijediplomskog studija. Rad su ocijenili i priznali stručnjaci sa Sveučilišta Nancy-II. Koliko se sjećam, tada sam ovo djelo pisao mirne savjesti. S današnjeg stajališta shvaćam da se moglo..., da, možda je trebalo učiniti drugačije. S punim povjerenjem očekujem od stručnjaka Sveučilišta u Nancyju da procijene ispunjava li rad kriterije vremena u kojemu je pisano. U suprotnom ću, naravno, prihvatiti odluku Sveučilišta - izjavio je Bettel nakon objave članka na portalu Reporter.lu.

Luksemburški mediji otišli su korak dalje, tvrdeći da 96 posto rada na 56 stranica pod nazivom "Prema mogućoj reformi načina glasanja na izborima za Europski parlament?" sadrži dijelove za koje Xavier Bettel ne navodi izvorne dokumente (dvije knjige, četiri internetske stranice i članak u tisku).

U susjednoj Njemačkoj u posljednjih je nekoliko godina ostavke, zbog optužbi za plagijat podnijelo nekoliko ministara. Među njima je i bivša ministrica obitelji Franziska Giffey koja je ostavku podnijela u svibnju prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 17:43