JEDE SE KAVIJAR, PIJE SE...

‘Ma kakav covid, skidaj masku!‘: Francuska bruji o tajnim partyjima političara u luksuznim restoranima usred lockdowna

Lokacija je tajna, rolete su spuštene, a u prostor se ulazi kroz stambenu zgradu
Policija u Parizu
 Abdulmonam Eassa/Afp

Francuska policija pokrenula je istragu o navodnim ilegalnim večerama i tulumima u Parizu, prenosi u ponedjeljak BBC.

Ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin naredio je istragu kazavši da su takva okupljanja, koja krše restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja koronavirusa, "posve neprihvatljiva“.

Kako piše AP, postoje sumnje da su na ilegalnim večerama i tulumima bili i neki francuski ministri.

Privatna televizijska postaja M6 na Twitteru je objavila potajno snimljen prilog, uz tekst "kavijar, šampanjac, jelovnici vrhunskih kuhara i bez obveze nošenja maske“.

U prilogu neidentificirani muškarac tvrdi da je jeo u dva ili tri restorana s nekoliko ministara. Članovi vlade brzo su demantirali ove optužbe.

Francuska se trenutno nalazi pod trećim zatvaranjem na razini države.

Snimka M6 prikazuje neimenovani privatni restoran u Parizu u kojem je gostima rečeno da mogu skinuti maske. Lokacija je tajna, rolete su spuštene, a u prostor se ulazi kroz stambenu zgradu.

Konobar novinaru na ulasku u restoran govori da "tamo ljudi ne moraju nositi maske“ i "kad ovdje uđete više nema covida-19“.

Prema izvješću televizije, jelovnik u ilegalnim restoranima stoji od 160 do 490 eura po osobi, piše BBC.

Kazne za kršenje mjera su godina dana zatvora i 15 tisuća eura zbog ugrožavanja života te 135 eura za svakog gosta zbog kršenja policijskog sata i jednako toliko zbog nenošenja maske, navodi BBC.

Vladin glasnogovornik Gabriel Attal jučer je istaknuo da se ilegalni tulumi i restorani istražuju već mjesecima te da je identificirano 200-tinjak osumnjičenih kojima prijeti teška kazna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. svibanj 2022 00:10