PUTINOVI PROPAGANDISTI

‘Ma kakvo povlačenje, radi se samo o pregrupiranju. Ne čitajte vijesti ako se ne želite iznervirati‘

Prokremaljski mediji muče se kako bi objasnili što se zapravo dogodilo u Ukrajini, a tek rijetki priznaju da je ruska vojska potučena

Vladimir Solovjov

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/Willwest News/Profimedia

Nije vrijeme za kritike! Malodušju nema mjesta! Sada je trenutak da svi skupimo glave i budemo zajedno! Situacija je teška, ali naš pobjeda nije upitna! Ukrajina služi Amerikancima koji nas žele uništiti, nema natrag! Treba gađati po cijeloj Ukrajini, pa da vidimo kako će živjeti kada ne budu imali struje i grijanja! Ukrajinci su agresivni i bezočni! Ma, kakvo povlačenje, radi se samo o strateškom pregrupiranju naših snaga - to su samo neki naglasci ruskih prokremaljskih medija i vodećih ratnohuškačkih Putinovih propagandista poput Vladimira Solovjova, Dmitrija Kiseljova, Margarite Simonjan i Olge Skabejeve kojoj u njezinoj emisiji "60 minuta" - koja zna trajati i dvostruko dulje - podršku često daje njezin suprug Jevgenij Popov, novinar, a sada zastupnik vladajuće Ujedinjene Rusije u Dumi.

Ultranacionalistički književnik Zahar Prilepin, bivši zapovjednik snaga u paradržavnoj tvorevini Doneck, pozvao je Ruse da ne čitaju vijesti "ako se ne žele iznervirati", a Valerij Korovin navodi da "ne treba vjerovati ukrajinskim i zapadnim lažnim vijestima o stanju na bojištu" te da "Ukrajini ostaje da trubi o svojim pobjedama, a čeka ih krah kod Harkiva". Putinova propagandistička mehanizacija nije bila spremna na ovakav preokret ratne sreće na sjeveroistočnom bojištu oko Harkiva pa, primjerice, 11. rujna u središnjem dnevniku ruskog Prvog kanala o tome nije bilo ni riječi. No, ovakav obrat i povlačenje ruskih snaga na tom dijelu bojišta ipak se nije moglo sakriti.

Margarita Simonjan, glavna urednica Russia Today, koja je već pozivala na uporabu nuklearnog oružja ako pobjeda u Ukrajini dođe u pitanje, poziva na to da se svi Rusi sada ujedine oko vlasti, da se uništava ukrajinska infrastruktura te da se "kritika prema vlastima smanji na najmanju moguću mjeru kako se ne bi izazvale revolucionarne tendencije u društvu". Simonjan u strahu od mogućeg nezadovoljstva stanovnika poziva na još jače represivne i autoritarne mjere te cenzuru. Uvjerava Ruse da je njihov neprijatelj NATO jer "očito je da nema NATO-a, Ukrajinu bismo sredili malim prstom".

Taktički manevar

Doduše, nastoji se govoriti i o novoj taktici i preslagivanju ruskih snaga, pa se i napuštanje Izjuma i Balaklije smatra taktičkim manevrom. No, ruski analitičar Viktor Olevič pita se je li taktika bila uzeti to područje, sada ga napustiti, da bi se potom sve to u novoj ofenzivi nanovo "oslobodilo" i zauzelo Harkiv koji se ni dosad nije moglo uzeti.

Vojni analitičar Valerij Korovin tješi javnost i na to kaže da će ukrajinska vojska neizbježno pretrpjeti poraz jer nema ni snage, ni moći za napredovanje te da joj je maksimum zauzimanje Balaklije i Izjuma. "Moramo uništiti njihovu infrastrukturu, tada bolnice više neće moći raditi i sve će više Ukrajinaca umirati", čuje se kako na snimci koja kruži društvenim mrežama govori novinar Vladlen Tatarski koji izvještava s bojišta.

Dmitrij Kiseljov kaže da su sada teški dani na bojišnici te da su se "oslobađana područja morala napustiti pod pritiskom četiri puta nadmoćnijeg neprijatelja". Olga Skabejeva, pak, nastoji umanjiti značaj ukrajinske protuofenzive te stalno spominje Putinovu izjavu, još iz srpnja, kako "Rusija još nije niti počela ratovati". Najavljuje veću angažiranost i intenzitet ruskih vojnih akcija te govori o četiri tisuće poginulih ukrajinskih vojnika i osam tisuća ranjenih. Konstantin Dolgov u emisiji "60 minuta" tvrdi da će ukrajinska ofenziva kod Harkiva pretrpjeti poraz. "Većina ukrajinskih vojnika neće se vratiti kući. To je pitanje vremena. Žao mi je majki, ali to je volja Zelenskog i Zapada", kaže Dolgov.

No, analitičar Boris Nadeždin poziva da se rusko društvo i javnost trgnu i objektivno priđu stanju na ratištu te da se što prije pokrene proces pregovora s Ukrajinom kako bi se rat okončao. Odmah mu je odgovorio Sergej Mironov, šef prokremaljske stranke Pravedna Rusija, kako "s nacističkim režimom Zelenskog nema nikakvih pregovora".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:17