PIŠE INOSLAV BEŠKER

Ma tko šiša općinske izbore: Stanje duha u Italiji efektno ocrtava skandal u Palermu

Na općinske izbore odazvalo se samo 54,72 posto birača, manje nego ikada u povijesti Talijanske Republike

Giorgia Meloni

 Riccardo Fabi/NurPhoto/NurPhoto via AFP

Talijanska ujedinjena desnica u prvom krugu je djelomičnih općinskih izbora osvojila Genovu i Palermo, a preostala četiri veća grada – Verona, Parma, L'Aquila i Catanzaro – odlučit će za dva tjedna, u drugom krugu. Tri desničarske stranke idu zajedno ne zato što bi bile istomišljenice, nego zato što samo tako imaju dobre šanse.

Jučerašnji izbori suviše su ograničeni da bi sami bili valjan toplomjer za političku naciju, ali i takvi potvrđuju trend: nezaustavljivo sahne populistički pol okupljen u PoKretu 5 zvjezdica; rahli centar s dvjema ovećim glavama (Matteo Renzi i Carlo Calenda) ali sićušnim tijelima teži biti ključna privaga; lijevi centar je razjedinjen a ljevica se batrga u razmjerima statističke pogreške; na desnici Forza Italia odumire sa Silviom Berlusconijem, a postfašistička Braća Italije, jedina oveća oporbena stranka u Parlamentu, pod vodstvom Giorgie Meloni kapitalizira opozicijsku rentu i gura u prikrajak Ligu (nekada: Sjevernu).

Na desnici predvodi tko ima veći postotak na parlamentarnim izborima. Tako je 2018 ligaš Matteo Salvini preuzeo vodstvo od Berlusconija, ali se čini očitim da će to sklisko žezlo na sljedećim izborima, najkasnije za desetak mjeseci, preuzeti Meloni.

Otkako je srušio prvu vladu Giuseppea Contea i otjerao zaplašene Zvjezdice u uzajamno štetan zagrljaj lijevog centra, Salvini nije pogodio niti jedan potez. Uoči ovih izbora pokušao je otputovati u Moskvi i ondje kao posredovati za mir u Vladimira Putina čiji je lik još nedavno nosio na maji. Sledili su se i u samoj njegovoj stranci.

Liga je htjela poentirati na ratu sa sudbenom vlašću i njezinom politizacijom, pokrenula je pet referenduma za ograničavanje prava tužilaca i sudaca. Ti su referendumi održani jučer, ali niti jedan nije privukao ni 20 posto birača.

Nisu neku osobitu privlačnost iskazali ni općinski izbori: odazvalo im se samo 54,72 posto birača, manje nego ikada u povijesti Talijanske Republike. Ali više nego u Francuskoj Republici. Ponetko je, jamačno ne slijeva, citirao parolu pripisanu Emmi Goldman: "Da izbori nešto mijenjaju, ne bi bili zakoniti."

Stanje duha efektno ocrtava skandal u Palermu. Ondje su mnogi predsjednici biračkih odbora u zadnji čas najavili da su bolesni. Prefekt i prefektura su svu noć sa subote na nedjelju krpali zamjene, ali svejedno znatan broj birališta nije bio otvoren ni do podneva, pa su onda birače preusmjerili na druga birališta. Naime, u nedjelju uvečer je Palermo u Palermu igrao uzvratnu utakmicu razigravanja za povratak u Ligu B protiv Padove. Stadion je bio krcat, Palermo je pobijedio s 1-0, publika je bila oduševljena. Ma tko šiša općinske izbore!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 19:15