ČEČENI BEZ MILOSTI

‘Ma upucaj ih i to je to‘: Ruski vojnici kovali plan pobune, kadirovci ih bešćutno smaknuli

Sve su češća izvješća o pobunama ruskih vojnika koji se na sve načine pokušavaju izvući iz rata i vratiti kući

Čečenski borac

 Ilya Pitalev/Sputnik via AFP

Neki su se pripadnici ruske vojske u okupiranom istočnom dijelu Ukrajine pokušali pobuniti protiv svojih vojnih zapovjednika, no trojicu od njih su potom ubili čečenski borci, tvrde ukrajinski obavještajci, piše The Daily Beast.

Ivan Arefjev, glasnogovornik regionalne vojne administracije u Zaporižju, iznio je detalje tog događaja u srijedu na društvenoj mreži Telegram.

'Prema ukrajinskim obavještajnim izvorima, ruski su se vojnici počeli buniti u okrugu Pologovski: vojnici su se odbili boriti jer nisu primili obećanu isplatu. Ljudi Ramzana Kadirova brutalno su ubili trojicu pokretača pobune koji su bili spremni ostaviti oružje i otići kući', napisao je Arefjev.

Nisu objavljeni nikakvi detalji o tome o kojoj je brigadi riječ, no čečenski se borci smatraju izvršiteljima najgorih zločina, a mnogi preživjeli iz Buče nedaleko Kijeva kažu kako je pokolj civila ondje počeo tek kad su čečenski borci poslani da zamijene dotadašnje ruske vojnike.

Vlasti u obližnjem Dnipru izvijestile su o sličnim slučajevima pobune ruskih vojnika. U izvješću od srijede, gradsko vijeće Dnipra kazalo je da je presrelo telefonski poziv u kojem snage Vladimira Putina smišljaju kako smaknuti vlastite zapovjednike.

U audio zapisu objavljenom uz izvješće Službe sigurnosti Ukrajine, jedan se ruski vojnik žali prijatelju kako su im zapovjednici naredili da pucaju u civile i zaprijetili im da će ih optužiti da su dezerteri ako ih ne poslušaju.

'Naši zapovjednici dobivaju proviziju: cigarete, raznu hranu... Znaš što su napravili? Naši šefovi su nas sve ostavili. Uopće ne znam gdje su', kaže vojnik.

'Ma upucaj ih i to je to', odgovara mu prijatelj.

Nakon što mu je prijatelj više puta ponovio da ubije zapovjednike, prvi vojnik je rekao kako ih namjerava prijaviti vojnom sudu kad se jednom vrati kući.

Ruski su vojnici također kazali kako se ročnici - neiskusni vojnici za koje je Putin obećao da ih neće slati u Ukrajinu - pokušavaju izvući iz rata uz pomoć tužitelja kod kuće, objavili su ukrajinski obavještajci.

U drugom audio zapisu presretnutog poziva, objavljenom u srijedu, ruski vojnik govori svojoj majci da su ročnici toliko 'potreseni' onim što su vidjeli u Ukrajini da zovu svoje rođake u Rusiji i mole ih da ih izvuku iz rata uz pomoću lokalnih tužitelja.

Nakon što, kako se čini, vojnik nagovara majku da isto učini za njega, ona mu odgovara da je lokalni tužitelj 'pokvaren', no obećaje mu da će pronaći nekoga da mu pomogne da se izvuče.

Izvještaji o raširenom razočaranju i pobuni među ruskim vojnicima stižu dok se Moskva sprema u Rusiju poslati tisuće sirijskih i libijskih plaćenika koji bi trebali nastaviti napad na Ukrajinu.

Nakon što je rusko Ministarstvo obrane u utorak najavilo 'sljedeću fazu' rata, europski dužnosnik koji je u Washingtonu razgovarao s novinarima pod uvjetom da ostane anoniman, kazao je kako je između 10.000 i 20.000 plaćenika angažirala Wagner grupa, privatna vojna skupina odana Putinu, kako bi se borili u Ukrajini.

'Ono što vam mogu reći je da smo vidjeli određeni transfer boraca iz tih područja, Sirije i Libije, u istočni Donbas kako bi svojom brojnošću slomili ukrajinski otpor', kazao je izvor za Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:15