U IDUĆA 72 SATA

Macron će s Putinom razgovarati o Mariupolju: ‘Želim uvjeriti Rusiju da evakuira civile‘

Macron rekao je da nema razloga da Francuska prihvati zahtjev Rusije da plaća ruski plin u ruskim rubljama.

Vladimir Putin; izbjeglice napuštaju Mariupolj; Emmanuel Macron

 AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u petak da namjerava razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u sljedećih 48 do 72 sata o situaciji u Ukrajini i inicijativi da pomogne ljudima da napuste opkoljeni grad Mariupolj.

Macron je rekao da koordinira napore s Grčkom i Turskom te da se nada da će uvjeriti Rusiju da dopusti evakuaciju civila.

Jugoistočna luka Mariupolj, grad u kojem je prije rata živjelo 400.000 ljudi, jedan je od najteže pogođenih gradova ruskih bombardiranja. Smatra se da su deseci tisuća ljudi još uvijek zarobljeni u ruševinama grada s malo hrane, struje i grijanja.

"Danas je bio razgovor s gradonačelnikom Mariupolja. Mi koordiniramo i onda se nadamo pregovorima s Rusima“, rekao je Macron novinarima nakon summita EU-a u dodajući da će se pregovori odviti "najbrže moguće, u idućih nekoliko dana".

"Razgovarat ću s predsjednikom Putinom u sljedećih 48 do 72 sata kako bismo dovršili detalje i modalitete. To je hitno", dodao je Macron.

Moskva je u petak signalizirala da smanjuje svoje ambicije u Ukrajini kako bi se fokusirala na teritorij na koji polažu pravo zbog proruskih separatista, dok su ukrajinske snage krenule u ofenzivu kako bi ponovno zauzele gradove koji se nalaze blizu glavnog grada Kijeva.

Macron o plaćanju ruskog plina u rubljama

Macron rekao je da nema razloga da Francuska prihvati zahtjev Rusije da plaća ruski plin u ruskim rubljama.

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je ranije ovog tjedna da će Rusija tražiti plaćanje u rubljama za plin prodan "neprijateljskim" zemljama, podižući uzbunu u Europi.

Macron je rekao da "tekstovi pokazuju da je zabranjeno" postavljati takve zahtjeve za isplate u rubljama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2022 16:12