EVAKUACIJA MARIUPOLJA

Macron dogovara prvu operaciju zapadnih snaga u Ukrajini? ‘I Putina ćemo obavijestiti‘

Dođe li do te operacije, bit će prva operacija zapadnih snaga u Ukrajini od početka ruske invazije

Emmanuel Macron i francuski vojnici

 Blondet Eliot/abaca/Abaca Pres

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razmišlja o razmještanju francuskih snaga kako bi pomogli u evakuaciji civila iz Mariupolja, grada koji je već danima pod opsadom i u teškoj humanitarnoj krizi. Francuske bi snage treba sudjelovati u izvlačenju oko 100 tisuća civila.

Očekuje se da će se francuski predsjednik sastati sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom kako bi ga pokušao uvjeriti da odobri ovu akciju spašavanja.

Macron je u petak rekao kako će se raditi o koordiniranoj akciji s grčkim i turskim snagama, što bi, dođe li uistinu do te akcije, bila prva operacija zapadnih snaga u Ukrajini od početka ruske invazije, piše Daily Telegraph.

- Pokrenut ćemo veliku humanitarnu operaciju u suradnji s Turskom i Grčkom kako bismo evakuirali sve one koji žele napustiti Mariupolj - rekao je Macron nakon sastanka europskih lidera u Bruxellesu. Odbio je otkriti detalje operacije, no obznanio je da se sve događa u suradnji sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, te da će Putin o akciji biti obaviješten unutar 48 do 72 sata. Operacija bi trebala početi u idućih nekoliko dana.

Telegraph podsjeća da je u Mariupolju prije invazije živjelo gotovo 400 tisuća ljudi, no danas ih je tek nešto manje od stotinu tisuća. Stanovnici su pod opsadom, bez hrane i grijanja, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom

Lokalne vlasti tvrde da je dosad u gradu poginulo najmanje dvije tisuće osoba, a samo u petak, u zračnom napadu na kazalište koje je poslužilo kao sklonište civilima, život je izgubilo najmanje 300 ljudi.

Mariupolj je strateški važan lučki grad kojeg Rusija pokušava zauzeti kako bi spojila anektirani Krim s ostatkom teritorija pod ruskom kontrolom. Pokolj u tom gradu analitičari uspoređuju s bombardiranjima koja su sa zemljom sravnili sirijski Aleppo i Čečensku prijestolnicu Grozni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:24