BIJES NARODA

Macron došao posjetiti tvornicu, pogledajte nemilosrdni ‘odbor za doček‘: ‘Što ti nije jasno?! Uskoro padaš!‘

Centristički predsjednik rekao je kako shvaća izražavanje nezadovoljstva, ali da "zemlja mora ići naprijed"
 Ludovic Marin/Afp

Prosvjednici su dočekali francuskog predsjednika Emmanuela Macrona zvižducima i pozivima da podnese ostavku prilikom prvog susreta predsjednika s prosvjednicima otkako je potpisao nepopularni zakon o povećanju dobi za odlazak u mirovinu.

Ispred tvornice koju je posjetio u istočnoj regiji Alsace, Macrona su dočekali neprijateljski transparenti i lupanje loncima. Sindikalno organizirani radnici nakratko su isključili struju unutar tvornice.

Dok je prolazio kroz gomilu u obližnjem selu, mnogi su uzvikivali "Macron, daj ostavku!" a jedan muškarac mu je rekao: "Ne želimo ovu mirovinsku reformu, što ti nije jasno?".

image
Ludovic Marin/Afp

Drugi mu je dobacio da vodi koruptivnu vladu i poručio: "Uskoro padate. Samo čekaj i vidjet ćeš".

No, neki su ga pozdravili. "Drži se", kazao mu je jedan muškarac, dok mu je jedna žena zahvalila na radu, a drugi su zatražili "selfieje".

Međutim, čak i u području koje mu je naklonjeno i glasalo je u većoj mjeri od prosjeka za njega na predsjedničkim izborima 2022., dočekan je uglavnom negativno.

image
Frederick Florin/Afp

Macron je ovog vikenda potpisao zakon o povećanju dobi za odlazak u mirovinu po kojemu građani moraju raditi do 64 godine, umjesto dosadašnje 62 kako bi stekli mirovinu.

Zbog toga već tri mjeseca traju prosvjedi na kojima sudjeluje ogroman broj ljudi, a ponekad su bili i nasilni.

Prema anketama se velika većina Francuza protivi reformi.

U selu Selestatu, centristički predsjednik rekao je kako shvaća izražavanje nezadovoljstva, ali da "zemlja mora ići naprijed".

image
Frederick Florin/Afp

Ranije je tijekom posjeta tvornici rekao kako nije moguće slušati samo one koji su "najglasniji" te je naglasio pozitivne aspekte francuskog radnog zakonodavstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:20