DVOSATNA DEBATA

MACRON I LE PEN IZMJENJIVALI UDARCE U BURNOJ I AGRESIVNOJ DEBATI Macron je ostavio bolji dojam na glasače, 67% anketiranih smatra da je on pobijedio

Marine Le Pen i Emmanuel Macron
 Eric Feferberg/Pool / REUTERS

Niti jedan od predsjedničkih kandidata u burnoj i agresivnoj televizijskoj debati u Francuskoj nije dominirao, iako su i Marine Le Pen i Emmanuel Macron u nekoliko navrata udarali protivnika u teme gdje su najslabiji. Macron je ostavio bolji dojam na glasače, i oko 67 posto anketiranih gledatelja smatralo je da je Macron pobjednik debate.

Le Pen je neprekidno napadala Macrona zbog njegove uloge ministra gospodarstva u vladi, te je za gotovo svaku temu napomenula kako je on bio dio vlade koja nije učinila ništa od onoga što on danas obećaje. No, Macron je vrlo žustro odgovarao na svaki takav napad i u svakom se trenu doimao spreman i odlučan.

„Ja mogu odgovarati samo za ono što sam ja radio u toj vladi. Na kraju sam je i napustio jer se nisam slagao s njenim akcijama, postao sam neovisan i osnovao vlastiti pokret“, govorio je.

U dvosatnoj debati Marcon je više puta iskoristio priliku kako bi pustio Le Pen da demonstrira svoje nerazumijevanje ekonomije. Dok je ona najavljivala kako će 'vratiti novac narodu Francuske', Macron je redovito podsjećao kako taj novac mora od nekud doći, te bi ju svaki put pitao kome bi ga uzela.

„Vi radite veliku listu obećanja, a ne govorite kako biste ih ispunili“, rekao je Macron.

Le Pen je predstavila plan napuštanja eura, kojeg bi zamijenila verzijom njegove preteče, ECU-om, virtualnom valutom. Macron ju je upozorio kako bi franak, kada bi se ponovno uveo, smjesta devalvirao oko 20 posto, na što ga je Le Pen optužila za širenje panike. „Ovo je kao i Brexit, protivnici su stalno širili strah“, rekla je Le Pen, dok je Macron uzvratio kako Britanija nikad nije ni uvela euro.

Le Pen je napadala Macrona na temu islamizma, optuživši ga kako njega 'podržavaju radikali koji napadaju homoseksualce i židove', te kako je on 'pod njihovom kontrolom'. „Vi ste prijatelj fundamentalista“, rekla mu je.

Macron joj je uzvratio kako je ona, kao zastupnica Europskog parlamenta, glasala protiv inicijativa čiji je cilj bio bolja suradnja europskih tajnih službi u borbi protiv terorizma.

Rekao je i kako teroristi žele 'gurnuti Francusku u građanski rat'. „Za teroriste bi bilo najbolje kada bi Le Pen postala predsjednica“, kazao je Macron.

Na temu vanjske politike, Macron je insistirao kako prvo treba provesti reforme, te kako će tek nakon toga moći imati snažnu vanjsku politiku. „Ja sam kandidat otvorene Francuske i jake Europe“, rekao je. „Nikad neću biti pod tutorstvom Putina, poput Le Pen“.

Le Pen je, s druge strane, rekla kako svijet „samo čeka da Francuska povrati svoj glas“. Naglasila je kako je Francuska jednako daleko od SAD-a i Rusije, te kako će se u njenoj Francuskoj živjeti „bez američkog imperijalizma ili ruskog diktata“.

Kroz cijelu debatu, Macron je nudio precizne, konkretne prijedloge reformi i akcija, dok je Le Pen većinom nudila općenita rješenja bez detalja, i konstantno se vraćala na tezu kako je Macron propustio išta napraviti dok je bio član vlade. Njegovi su prijedlozi, čini se, na kraju ipak ostavili pozitivniji dojam na gledatelje.

Drugi krug francuskih predsjedničkih izbora održat će se u nedjelju, 7. svibnja. Najnovije ankete daju značajnu prednost Macronu, koji ima 59 posto podrške, dok je Le Pen trenutno na 41 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:56