U SLUŽBI MIRA I EUROPE

MACRON I MERKEL ZAJEDNO SLAVE ZAVRŠETAK PRVOG SVJETSKOG RATA Razgovarali su s mladima i rekli im da se 'takvo što više nikad ne smije ponoviti'

 Philippe Wojazer/Pool / REUTERS

Emmanuel Macron i Angela Merkel su u subotu poslijepodne zajedno obilježili završetak Prvog svjetskog rata na svečanosti velike simbolične vrijednosti potvrdivši čvrstoću francusko-njemačke pomirbe koja je "u službi Europe i mira".

Na proplanku Rethondes, sjeverno od Pariza, dvoje čelnika je otkrilo ploču na mjestu na kojemu je potpisan završetak Prvog svjetskog rata koji je u crno zavio Europu i svijet odnijevši 18 milijuna života.

"U prigodi stote obljetnice završetka rata 11. studenog 1918. Emmanuel Macron, predsjednik Republike Francuske i Angela Merkel, kancelarka Savezne Republike Njemačke potvrdili su na ovom mjestu vrijednost francusko-njemačke pomirbe u službi Europe i mira", piše na toj malenoj metalnoj ploči.

Ovo je prvi put da se francuski predsjednik i čelnica njemačke vlade sastaju na ovom spomen području.

Merkel i Macron su zatim razgovarali s mladima, a francuski predsjednik im je rekao da se takvo što "više nikad" ne smije ponoviti.

Opetovao je svoju političku poruku o potrebi veće suradnje u Europi u kojoj se birači sve više okreću strujama koje se protive europskoj integraciji.

Tu poruku o međunarodnoj suradnji Macron je tijekom dana pokušao utisnuti u uši Donalda Trumpa koje nisu toliko otvorene za prijedloge.

Američki predsjednik, pristaša pritiska i izravnog dijaloga u diplomaciji doputovao je u petak navečer kako bi sudjelovao na dvodnevnoj proslavi mirovnog ugovora u Parizu uz desetke predsjednika država i vlada.

"Moramo bolje rasporediti teret unutar NATO-a", rekao je Macron na početku razgovora u Elizejskoj palači, što je milozvučna glazba za uši američkog predsjednika koji uporno ističe da europske zemlje ne plaćaju dovoljno premda je velik dio Europe pod američkim štitom projektila nakon Drugog svjetskog rata.

"Mi želimo snažnu Europu", istaknuo je Trump.

Tijekom večeri Macron, Trump, Merkel i drugi čelnici sastat će se u pariškom muzeju Orsay gdje će posjetiti Picassovu izložbu i sudjelovati na protokolarnoj večeri.

U nedjelju ujutro nazočit će glavnoj svečanosti pod Lukom pobjede.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:01