REFERENDUM ZA NEZAVISNU KATALONIJU

Macron izrazio Rajoyu "privrženost jedinstvu" Španjolske, ni riječi o krvavoj nedjelji koja je zgrozila svijet

 
Emmanuel Macron
 Stoyan Nenov / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izrazio je šefu španjolske vlade Marianu Rajoyu "privrženost ustavnom jedinstvu Španjolske", objavila je u ponedjeljak Elizejska palača, dan nakon referenduma o nezavisnosti Katalonije obilježena policijskim nasiljem a Njemačka je pozvala na dijalog Madrida i Barcelone uz poštivanje španjolskog ustava.

U telefonskom razgovoru Macron je potvrdio da "ima samo jednog sugovornika i to Rajoya", dodaje Elizejska palača, ne spominjući policijsko nasilje u kojima su brojne osobe ozlijeđene u nedjelju u Kataloniji.

Emmanuel Macron je također spomenuo Rajoyu svoje prijedloge za reformu Europe naglašavajući "važnost tijesne francusko-španjolske suradnje za njezin uspjeh", po Elizejskoj palači.

Njemačka je pozvala na mir nakon nasilja zbog referenduma i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel pozvao je središnju vlast u Madridu i katalonsku vladu na pregovore kako bi pronašli "održivo političko rješenje" i prevladali "unutarnje podjele". Istaknuo je da potrebno"zadržati prisebnost i djelovati unutar vladavine zakona i španjolskog ustava".

Tusk zahtijeva od Rajoya da "izbjegne novu uporabu sile"

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zatražio je u ponedjeljak od šefa španjolske vlade Mariana Rajoya da "izbjegne novu uporabu sile" dan nakon policijskog nasilja nad katalonskim glasačima za nezavisnost.

U telefonskom razgovoru s Rajoyem "pozvao sam da se pronađe način izbjegavanja nove eskalacije i nove uporabe sile", kazao je Tusk na društvnoj mreži Twitter.

To je prvi put da Tusk, koji predsjedava instancom Europske unije s 28 šefova država i vlade, prekida tišinu glede referenduma o nezavisnosti Katalonije koji je održan u nedjelju usprkos zabrani španjolske vlade i pravosuđa.

Europska unija tradicionalno se suzdržava od komentiranja unutarnjih političkih sukoba svojih zemalja članica, ali stvari su se promijenile nakon nasilja španjolske policije u nedjelju vezano uz sprečavanje održavanja glasovanja. Gotovo 900 osoba primilo je medicinsku pomoć.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 14:47