IZA KULISA SASTANKA

Macron je planirao s Brigitte u kazalište, a onda mu je Zelenski pokvario planove: ‘Jako spontana ideja...‘

Macron je vidio kakav je doček Zelenski imao u Londonu i zaključio da ne smije dopustiti Otoku da nadmaši Pariz

Emmanuel Macron i Volodimir Zelenski 

 Emmanuel Dunand/Afp

Prema redovitoj anketi koju provodi utjecajna tvrtka Morning Consult, talijanska premijerka Giorgia Meloni uživa podršku 51% talijanskog stanovništva dok njezin rad ne odobrava 42% (7% nema mišljenje). Istodobno, francuski predsjednik Emmanuel Macron može računati samo na 27% podrške i 68% nezadovoljstva, što nije posljedica samo inzistiranja da se provede reforma mirovinskog sustava po kojoj bi se francuski radnici penzionirali dvije godine kasnije, kad napune 64.

Agencije, među njima i francuski AFP, pisale su da je “ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski doputovao u srijedu navečer u Pariz, drugu postaju svoje nenajavljene europske turneje”, u pravilu bez osvrta da je i posjet glavnom gradu Francuske bio nenajavljen. Clea Caulcutt je za Politico.eu opisala kako je Zelenski, nakon Londona, a prije Bruxellesa, završio u Parizu.

“Francuski predsjednik Emmanuel Macron i supruga imali su druge planove za srijedu. Namjeravali su provesti večer u kazalištu … Kako govori jedan od dužnosnika Elyséea, posjet je "odlučen sasvim spontano ... u hodu”. Macron je vidio kakav je doček Zelenski imao u Londonu, uključujući i kraljevski prijem, i zaključio da ne smije dopustiti Otoku da nadmaši Pariz. Nemaju kralja, ali imaju Jupitera (nadimak koji su novinari dali Macronu). Zelenski nije imao ništa protiv da svrati na večeru u Pariz, ali ne može samo tako, potrebna je sva moguća pompa.

“Ne može se u Francusku ležerno. U roku od nekoliko sati počele su pripreme za svečani doček ukrajinskog predsjednika kod poznatog L‘hôtel des Invalides, spomenika francuskim veteranima, ali je otkazan kad se shvatilo da Zelenski neće stići na vrijeme. Kad je došao, ukrajinski se predsjednik ironično osvrnuo na Macronovu ‘spontanu ideju‘ da organizira susret, prije nego što se okrenuo njemačkom kancelaru Olafu Scholzu i zahvalio mu što je ‘našao vremena za let u Pariz‘”, piše gospođa Caulcutt.

image

Volodimir Zelenski, Olaf Scholz i Emmanuel Macron u Elizejskoj palači

Sarah Meyssonnier/Afp

Macron je kasnije odlikovao ukrajinskog predsjednika Ordenom Legije, a u priopćenju Elizejske palače se navodi da je to najviše odlikovanje koje francuski predsjednik može dodijeliti svom kolegi. "Pozdrav Ukrajini i njezinu narodu. Pozdrav tebi, dragi Volodimire, za tvoju hrabrost i predanost", napisao je Macron na Twitteru. U četvrtak ujutro Macron je francuskim predsjedničkim zrakoplovom prebacio Zelenskog u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća.

The Wall Street Journal piše, pozivajući se na francuske diplomatske izvore, kako je Zelenski htio doći u Pariz prije Londona, da su pregovori tekli, ali bez zaključenja, jer iz francuske metropole nije stigao službeni poziv. Clea Caulcutt ima i više, planirao se posjet na obljetnicu ruske agresije koji bi otvorio “diplomatsku inicijativu”. Francuski izvor za Politico kaže: “Posjet Zelenskog nije jeftin ... Pitanje je zašto dolazi?” Ukrajinci mogu biti dirnuti europskim počastima i ceremonijama, ali zapravo žele oružje. Gospođa Caulcutt poentira: “Britanski premijer Rishi Sunak obećao je da će započeti obuku ukrajinskih pilota i rekao da su ‘sve opcije otvorene‘ kada je riječ o slanju borbenih zrakoplova u Ukrajinu. Macron je možda smatrao da je to previsoka cijena.” Onda se zbog Londona predomislio.

image

Emmanuel Macron i Volodimir Zelenski na zajedničkoj konferenciji za medije u Parizu

Sarah Meyssonnier/Afp

Tu nije kraj političkim komplikacijama, talijanska premijerka Giorgia Meloni je odluku da na sastanku budu samo njemački i francuski šefovi država očitala poniženjem jer je dio javnosti i političke zajednice zaključio da je riječ o “izolaciji Italije”. Čemu su dodali i odlazak samo francuskog i njemačkog ministra ekonomije u SAD kako bi pregovarali o poticajima za zelenu energiju.

“Vjerujem da je naša snaga u ovoj stvari jedinstvo i razumijem pritiske domaće politike […], ali postoje trenuci kada privilegiranje vlastitog domaćeg javnog mnijenja riskira biti na štetu cilja”, rekla je gospođa Meloni, kako prenosi Euractiv.com.

Macron je odgovorio da želi primiti predsjednika Zelenskog s kancelarom Scholzom. “Mislim da smo zadržali svoje uloge. Njemačka i Francuska imale su osam godina posebnu ulogu po tom pitanju [sukoba između Ukrajine i Rusije] jer smo zajedno vodili ovaj proces [mirovnih pregovora Minsk 2, neuspjelih]. Mislim da je na predsjedniku Zelenskom da ocjenjuje formate koje odabere [za diplomatske razgovore]”, dodao je.

Giorgia Meloni susrela se sa Zelenskim u četvrtak u Bruxellesu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:40