BEZ RJEŠENJA

Macron na summitu o Srbiji i Kosovu izgubio živce i povisio ton, Politico: 'On i Merkel su vjerojatno požalili što su sastanak uopće sazvali'

 
Emmanuel Macron i Angela Merkel
 Hannibal Hanschke / REUTERS

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izgubio je živce na summitu u Berlinu, koji je organizirao s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a čija je glavna tema bio dijalog između Beograda i Prištine, piše Blic, prenoseći veliki insajderski izvještaj uglednog portala Politico.

Macron je satima bezuspješno nagovarao kosovskog premijera Ramusha Haradinaja da prihvati kompromis kako bi se pokušao uspostaviti dijalog između Srbije i Kosova.

- Niste u poziciji ništa tražiti - povisio je Macron u jednom trenutku glas na Haradinaja, i to pred grupom lidera iz regije, posvjedočila su dva izvora koja su prisustvovala susretu u Berlinu. Na summitu je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Frustrirani neuspjehom Europske unije da postigne dogovor i ublaži tenzije, Merkel i Macron su odlučili uzeti stvari u svoje ruke. Do trenutka kada je summit završen u ranim jutarnjim satima vjerojatno su poželjeli da nisu, piše Politico. Na summitu su se istaknule podjele ne samo između Kosova i Srbije, nego i Pariza i Berlina, te između članica EU i Bruxellesa.

Napetost između Srbije i Kosova ponovno se rasplamsala nedavno nakon što je Kosovo, koje je 2008. godine proglasilo nezavisnost, nametnulo takse od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH kao odgovor na napore Beograda da blokira međunarodno priznanje Prištine. Srbija je odmah jasno stavila do znanja da neće više sudjelovati u dijalogu između dvije strane pod pokroviteljstvom EU dok se ovi nameti ne ukinu. Prije summita, nijedna strana nije bila spremna popustiti pa su se neki diplomati pitali ima li summit onda uopće smisla.

German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron welcome Kosovo's President Hashim Thaci to a meeting with Western Balkans leaders, at the Chancellery in Berlin, Germany, April 29, 2019. REUTERS/Annegret Hilse
Annegret Hilse / REUTERS
Angela Merkel, Hashim Thaci i Emmanuel Macron

- Velike zemlje često koriste takve sastanke koji liderima manjih zemalja nude poželjnu međunarodnu pažnju, kao poticaj za kompromise. U ovom slučaju, sudionici se nisu mogli složiti ni oko širih zaključaka koje su Berlin i Pariz iznijeli u danima koji su prethodili summitu - prenosi Blic.

Macron i Merkel su se navodno nadali iskoristiti dogovor između Grčke i Sjeverne Makedonije kao poticaj za dogovore Srbije i Kosova. Premda su na summitu bili prisutni i čelnici okolnih zemalja, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, sastanak se pretvorio u prepucavanje Srbije i Kosova. Politico piše da je to samo izazvalo kritike da su Berlin i Pariz samo pogoršali situaciju.

Jedina zadovoljna osoba bila je šefica eurodiplomacije Federica Mogherini, rekao je jedan od sudionika summita za Politico. Ona je u pet godina svog mandata relativno malo pažnje posvetila Balkanu, no odnedavno je postala aktivnija jer se regija našla u središtu interesa velikih sila poput Kine i Rusije, koje ondje želi proširiti svoj utjecaj. Problem je izazvala time što je prihvatila plan koji bi omogućio takozvanu razmjenu teritorija duž etničkih linija između dvije zemlje. Merkel se snažno protivi toj ideji strahujući da će time ‘nastati opasan presedan u regiji s mračnom povijesti etničkog čišćenja'. Macron se oko tog pitanja nije jasno izjasnio. U priopćenju pred summit naveo je da Francuska neće težiti nametanju rješenja regiji.

German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron welcome Kosovo's Prime Minister Ramush Haradinaj to a meeting with Western Balkans leaders, at the Chancellery in Berlin, Germany, April 29, 2019. REUTERS/Annegret Hilse
Annegret Hilse / REUTERS
Angela Merkel, Ramush Haradinaj i Emmanuel Macron

Kosovska delegacija bila je podijeljena oko toga treba li prihvatiti kompromis. Predsjednik Hashim Thaçi podržao je neki oblik dogovora, ali takse spadaju u nadležnost Haradinaja, njegova političkog protivnika, koji je dao do znanja da njegova vlada neće odbaciti carine dok Srbija, koja Kosovo još smatra svojom pokrajinom, formalno ne prizna njegov suverenitet.

Kako prenosi Blic, za vrijeme pauze Merkel i Macron su odveli Haradinaja u stranu. Pozvali su ga da odustane od taksi na šest mjeseci kako bi se omogućili pregovori o širem sporazumu, nudeći mu pritom liberalizaciju viznog režima.

- Želim priznanje - inzistirao je Haradinaj, prema riječima prisutnih na sastanku, ali nije htio govoriti za Politico.

Većina vjeruje da bi, ako ikada Srbija odluči priznati Kosovo, ono moglo doći samo na kraju procesa koji bi ponudio glavnu nagradu za Beograd, kao što je članstvo u EU. Merkel je razgovarala s Haradinajem o važnosti kompromisa u europskoj politici i strpljenju, pozivajući se na primjer ponovnog ujedinjenja Njemačke za koji je malo tko mislio da će ikada biti moguć u godinama prije pada Berlinskog zida.

- Ne želim čekati 20 godina - odgovorio je Haradinaj.

U jednom trenutku Macron je odveo Haradinaja u stranu da popričaju nasamo. Haradinaj je ostao čvrst i tražio da Srbija prvo prizna Kosovo.

German Chancellor Angela Merkel, front 3rd left, and the President of France, Emmanuel Macron, front 2nd left, pose during a group photo as part of a meeting with Balkan leaders as  at the chancellery in Berlin, Monday, April 29, 2019. Michael Sohn/Pool via REUTERS
Michael Sohn / REUTERS
Lideri zemalja na summitu u Berlinu

Merkel i Macron, priznajući da ne postižu ništa, na kraju su prekinuli sastanak. Ured Angele Merkel objavio je zajedničku francusko-njemačku izjavu u kojoj se kaže da su se Srbija i Kosovo složili raditi ‘konstruktivno’ na normalizaciji odnosa. Nije se spominjalo hoće li dvije strane zapravo ponovno pokrenuti zamrznuti dijalog. Veliki razlog za tvrdoglavost kosovskog premijera je taj što njegov stav uživa snažnu podršku ‘kod kuće’, odnosno na Kosovu, prenosi Blic.

- To ga je učinilo jako popularnim - rekao je Milan Nic, analitičar u Njemačkom vijeću za vanjske odnose (DGAP), koje pokriva regiju.

Početkom srpnja predviđen je još jedan summit u Parizu, a Politico piše da se čini kako Merkel i Macron namjeravaju prisiliti Haradinaja na povlačenje. Kao i EU, SAD je vršio pritisak na Kosovo da odbaci takse. Kosovska delegacija se prije summita sastala s Richardom Grenellom, američkim ambasadorom u Njemačkoj, koji im je ponovio poruku.

Jedino oko čega se kosovski političari slažu je to da se SAD, koji je predvodio NATO-ovo bombardiranje 1999. godine, koje je otvorilo put nezavisnosti Kosova, treba više umiješati u proces.

- SAD su sklonije razmjeni teritorija ako je to ono što strane odluče. Ideju je u prošlosti podržao srpski predsjednik Aleksandar Vučić i njegov kosovski kolega Hashim Thaçi, ali od tada okolišaju. Haradinaj, koji se protivi svakoj promjeni granica, nakon summita je tvrdio da to pitanje nije ‘na stolu’, ali su drugi sudionici to demantirali, prenosi Blic.

- Bez SAD-a nikada ne možemo imati nikakav dijalog, pregovore ili bilo kakav sporazum. EU nije ujedinjena u ovom procesu - rekao je Thaçi za Reuters TV u Berlinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2023 22:16