‘NE SMIJU DOBITI‘

Macron najavio dosad nezamislivo, potvrda stigla i iz Slovačke: ‘Razmatramo slanje vojske u Ukrajinu‘

Sinoć nije bilo dogovora o službenom slanju trupa na teren, ali ne možemo ništa isključiti, rekao je novinarima
 Jonny White/Alamy/Alamy/Profimedia/Jonny White/alamy/alamy/profimedia

- Ne možemo isključiti slanje zapadnih trupa u Ukrajinu, rekao je francuski predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak nakon što je bio domaćin konferencije u Parizu na kojoj su europski čelnici raspravljali o toj mogućnosti.

Sinoć nije bilo dogovora o službenom slanju trupa na teren, ali ne možemo ništa isključiti, rekao je novinarima.

Konferencija za pomoć Ukrajini okupila je predstavnike 27 zemalja članica Europske unije uključujući 21 šefa država i vlada, dodao je.

- Učinit ćemo sve što možemo da spriječimo Rusiju da dobije ovaj rat, rekao je Macron.

- I to kažem s odlučnošću, ali i sa kolektivnom poniznošću koju trebamo imati, u svjetlu posljednje dvije godine.

- Ljudi koji su danas rekli ‘nikad nikad‘ bili su isti oni koji su rekli nikad avioni, nikad rakete dugog dometa, nikad kamioni. Sve su to rekli prije dvije godine. Mnogi oko ovog stola govorili su da ćemo ‘ponuditi kacige i vreće za spavanje‘, a sada govore da moramo učiniti više da nabavimo projektile i tenkove. Moramo biti skromni i shvatiti da (smo) uvijek kasnili šest do osam mjeseci, rekao je Macron.

Macron je također najavio uspostavljanje nove koalicije za isporuku ‘projektila i bombi‘ srednjeg i dugog dometa Ukrajini. Čelnici EU-a i predstavnici vlade ‘odlučili su pojačati streljivo i vrlo brzo proizvesti opipljive rezultate‘ u osam koalicija koje već postoje, rekao je.

Da Macronove riječi nisu ‘pucanj u prazno‘ mogle bi potvrditi i riječi slovačkog premijera Roberta Fica koji tvrdi da se zemlje članice NATO-a i Europske unije spremaju rasporediti trupe u Ukrajini, piše Telegraph.

Fico, proruski populist, nije ponudio nikakve detalje o tome kako bi zapadni vojnici mogli biti poslani da pomognu Ukrajini, a komentatori su rekli da je on vjerojatno samo pokušavao izazvati probleme.

Govorio je uoči na brzinu dogovorenog sastanka europskih čelnika u Parizu zbog, kako njegovi savjetnici kažu, eskalacije ruske agresije u posljednjih nekoliko tjedana.

Sastanak implicira da ‘niz zemalja članica NATO-a i EU-a razmatra slanje svojih trupa u Ukrajinu na bilateralnoj osnovi‘, rekao je Fico na televizijskom brifingu nakon sastanka slovačkog vijeća sigurnosti.

- Ne mogu reći u koju svrhu i što bi tamo trebali raditi, rekao je, dodavši da Slovačka, članica EU-a i NATO-a, neće slati vojnike u Ukrajinu.

Fico, koji je izabran prošlog listopada, rekao je da bi ovaj potez mogao riskirati eskalaciju sukoba u Ukrajini, ali nije mogao ponuditi više informacija.

Češki premijer Petr Fiala otklonio je, pak, takvu mogućnost.

- Ne morate brinuti, Češka se ne priprema za slanje vojnika u Ukrajinu, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 19:09