SPORNE IZJAVE

‘Macron nam je nanio nepodnošljivu štetu‘: Alžir pozvao svog veleposlanika iz Francuske na konzultacije

U članku Le Mondea stoji da je Macron ocijenio da je Alžir napisao povijest koja se ne temelji na istinama.
Emmanuel Macron
 Ludovic Marin/AFP

Alžir je pozvao na konzultacije svog veleposlanika iz Pariza uz obrazloženje da "odbija svako upletanje u unutarnja pitanja" poput "izjava" koje su pripisane francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu, prenose agencije u nedjelju.

"Nakon izjava koje je nekoliko francuskih izvora pripisalo predsjedniku Francuske Republike, a što nije opovrgnuto, Alžir kategorički odbacuje neprihvatljivo upletanje u unutarnja pitanja", navodi se u priopćenju.

Alžir smatra da je Macron "nanio nepodnošljivu štetu sjećanju na 5,63 milijuna hrabrih mučenika koji su žrtvovali živote u herojskom otporu francuskoj kolonijalnoj invaziji i sudjelujući u slavnoj Revoluciji nacionalnog oslobođenja".

U članku što ga je u subotu ujutro objavio dnevni list Le Monde stoji da je Macron na primanju priređenom za potomke i protagoniste Alžirskog rata ocijenio da je nakon stjecanja neovisnosti 1962., Alžir izgradio "memorijsku rentu" koju održava "političko-vojnim sustavom".

U tekstu se navodi da je Alžir napisao povijest koja se ne temelji na istinama.

Alžirsko predsjedništvo u takvim izjavama vidi "obranu kolonijalizma" te ocjenjuje da "nitko i ništa ne može odriješiti kolonijalne sile krivnje za počinjene zločine, uključivo za pokolj 17. listopada u Parizu koji će Alžir i alžirska zajednica u Francuskoj dostojanstveno komemorirati".

U četvrtak je alžirska vlada rekla da poziva svog veleposlanika jer je Pariz odlučio srezati broj viza za alžirske građane i druge zemlje Sjeverne Afrike, piše Reuters.

Alžirsko ministarstvo vanjskih poslova smatra da je to odgovor Pariza na odbijanje vlada država Magreba da prime crne ilegalne migrante koje Pariz šalje natrag u Afriku i da je "to jednostrana odluka francuske vlade".

U članku Le Mondea piše da je Macron mladim sugovornicima rekao da smanjenje broja viza "neće utjecati" na studente niti poslovne ljude, no da je ideja zadati glavobolju "ljudima koji su iz vladajućih struktura" i "običavali su lako tražili vizu".

Alžirski medij na francuskom jeziku 24H Algérie ocijenio je da je Macron zborio "kao i svi 'povjesničari' i 'intelektualci' s desnice i krajnje desnice, koji su alergični na svako propitivanje francuskog kolonijalnog nasljeđa i priznanja masovnih kolonijalnih zločina počinjeni u Alžiru i drugdje u Africi".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. listopad 2021 00:37