OBRAT ILI RAT?

Macron navodno urazumio Putina, objavili plan za rasplet krize u Ukrajini; Zapad: Sprema se invazija!

Tijekom telefonskog razgovora Putin je ponovio Macronu kako će ruske trupe napustiti Bjelorusiju nakon što završe vojne vježbe

Vladimir Putin i Emmanuel Macron

 EyePress News/EyePress via AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron i ruski kolega Vladimir Putin u nedjelju su se dogovorili kako će raditi na prekidu vatre u istočnoj Ukrajini, priopćio je Macronov ured.

Iako su svi svjetski mediji prenijeli da su se dvojica čelnika složili oko činjenice da aktualnu krizu treba rješavati diplomatskim putem, SAD i dalje tvrdi da samo što nije počeo rat. Američki državni tajnik Antony Blinken rekao je kako sve ukazuje na to da je invazija spremna te da je prijetnja "smrtno ozbiljna". Američki CBS News objavio je kako SAD ima obavještajne podatke da su ruske trupe dobile naredbu za invaziju na Ukrajinu. Navodno zapovjednici na terenu već rade konkretne planove za invaziju.

Ranije danas rečeno je i kako će se francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian i ruski kolega Sergej Lavrov sastati u narednim danima, objavio je portal France 24. Oni će već u ponedjeljak razgovarati telefonom, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

Macron i Putin u telefonskom razgovoru dogovorili su i kako će se u ponedjeljak održati trilateralni razgovori između Rusije, Ukrajine i OESS-a.

Francuski i ruski predsjednik imali su različite poglede na to tko je odgovoran za napetosti u istočnoj Ukrajini - Macron krivi ruske separatiste, dok je u Putinovim očima za tenzije odgovorna isključivo Ukrajina.

Vladimir Putin ponovno je istaknuo potrebu da Sjedinjene Države i NATO ozbiljno shvate zahtjeve Rusije za sigurnosnim jamstvima i da na njih odgovore na konkretan i sadržajan način.

Rusija, koju Zapad optužuje za gomilanje 150.000 vojnika na granicama Ukrajine s ciljem invazije te zemlje, traži obećanje da Kijev nikad neće ući u NATO, kao i prekid vojnih pojačanja Saveza na svojim granicama. Zapad je te zahtjeve odbio.

Putin smatra i da zapadnjačka isporuka modernog oružja i streljiva ukrajinskim vojnim snagama "Kijev gura prema vojnom rješenju" kad je posrijedi sukob s proruskim separatistima, koji traje od 2014.

"Službeni Kijev samo hini pregovore i tvrdoglavo odbija primijeniti sporazume iz Minska" potpisane 2015. koji bi trebali pridonijeti rješenju sukoba, kazao je ruski predsjednik.

Tijekom razgovora Putin je ponovio Macronu kako će ruske trupe napustiti Bjelorusiju nakon što završe vojne vježbe.

Bjelorusija je pak najavila da će ruske trupe, koje se od 10. veljače nalaze na njezinu teritoriju zbog vojnih manevara, koji bi trebali završiti u nedjelju, ostati ondje zbog drugih sličnih vježbi.

- Morat ćemo sve ovo provjeriti, možda će trebati malo vremena - izvijestilo je francusko predsjedništvo napominjući da se izjave bjeloruskih vlasti "ne podudaraju s riječima predsjednika Putina".

- S obzirom na hitnost situacije, predsjednici su se složili kako je potrebno intenzivnije tražiti rješenje krize diplomatskim putem, čiji je cilj olakšati obnovu primirja i zajamčiti napredak u rješavanju sukoba - stoji u priopćenju Kremlja nakon nedjeljnog telefonskog razgovora između dvojice čelnika.

Elizejska palača istaknula je kako su se Macron i Putin usuglasili da se ponovno pokrenu aktivnosti "u normandijskom formatu" na osnovi razmjene mišljenja i ukrajinskih prijedloga zadnjih dana.

Macron i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski ranije u nedjelju razgovarali su o mogućim načinima za osiguranje trenutačne deeskalacije krize u Ukrajini.

OESS u ponedjeljak održava izvanredan sastanak o Ukrajini

OESS će u ponedjeljak održati izvanredan sastanak svojih stalnih predstavnika ne bi li pronašao rješenje za ukrajinsku krizu, priopćilo je u nedjelju poljsko predsjedateljstvo Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

"Sastanak je sazvan za ponedjeljak", rekao je zamjenik poljskog ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski za poljsku novinsku agenciju PAP, odgovarajući na zahtjev Ukrajine, u trenutku kada je napetost između Rusije i Zapada u vezi s tom zemljom na vrhuncu.

Američki dužnosnici su rekli da je početak sastanka planiran u 15 sati po srednjoeuropskom vremenu.

OESS-ovi promatrači su ovih dana zapazili zaoštravanje borbi između proruskih pobunjenika i ukrajinske vojske, sa stotinama topničkih i minobacačkih napada. U sukobu koji traje od 2014. izginulo je 14.000 ljudi.

Ovo kršenje primirja događa se u času kada Sjedinjene Države optužuju Rusiju da želi napasti Ukrajinu i da je nagomilala oko 150.000 vojnika na ukrajinskoj granici, ali Moskva niječe takve planove.

Ukrajina je zatražila od OESS-a da organizira sastanak na kojemu bi se razgovaralo o "naglom pogoršanju sigurnosne situacije na terenu", objavio je na Twitteru poljski izaslanik u OESS-u Adam Halacinski.

"Svrha sastanka je razgovarati o svemu što se događa posljednjih sati i što OESS treba učiniti u ovim okolnostima kako bi se smirila napetost", dodao je Jablonski.

"Koristimo se svim raspoloživim sredstvima kako bi se spriječio oružani sukob", rekao je.

Poljska ove godine predsjeda OESS-om, organizacijom sa sjedištem u Beču, čije su članice Ukrajina i Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 10:26